Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i rodzajem religii, a zaburzenia odżywiania są normą u kobiet i mężczyzn, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje. Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące "właściwego odżywiania". Czy gluten naprawdę szkodzi? Dlaczego nie możemy schudnąć? Czy warto robić detoks?
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać! Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin, przekopały chłodnie z mrożonkami, oceniły jakość warzyw i owoców, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażył nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybierać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne i bezwartościowe. Informują, jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy.
UWAGI:
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVNStyle. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wychodząc naprzeciw problemowi otyłości wśród osób z zespołem Downa chcielibyśmy zaprezentować Państwu naszą nową pozycję wydawniczą Dieta - problem dużej wagi. Na stronach książki znajdziecie wszystko to, co powinniście wiedzieć o prawidłowym odżywianiu dzieci, młodzieży i dorosłych z zespołem Downa. Pracując nad książką staraliśmy się aby była ona wyczerpującą odpowiedzią na Państwa pytania związane z tematem.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dzięki rewolucyjnej metodzie, która wyłączy Twoje geny odpowiedzialne za tycie osiągniesz płaski brzuch. Autor prezentuje najnowsze badania, które ujawniają sekret szczupłych osób i podaje przyczyny, dla których część ludzi nie może stracić na wadze, bez względu na to jak bardzo się stara. Wyjaśnia dlaczego niektóre pokarmy aktywują nasze geny tycia, powodując pozornie nieodwracalne przybieranie na wadze oraz prezentuje dziewięć produktów wyłączających geny tycia. Eliminują one najgroźniejszą tkankę tłuszczową - tłuszcz trzewny, który powoduje stany zapalne mogące doprowadzić do wystąpienia chorób takich jak: cukrzyca, choroba Alzheimera, zapalenie stawów, choroby serca i nowotwory. Ponadto podkręcisz metabolizm i skończysz ze wzdęciami.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wydawnictwo WGP ma przyjemność oddać do rąk Czytelników nowe, uzupełnione, zaktualizowane i poszerzone wydanie książki, która stała się niekwestionowanym przebojem polskiego rynku księgarskiego ostatnich lat, zajmując pierwsze miejsce we wszystkich niemal rankingach wydawniczych.
Od czasu ukazania się pierwszego wydania "Diety optymalnej" wiele się zmieniło. Pojawiły się nowe fakty, a wiedza na temat optymalnego żywienia znacznie się wzbogaciła. Nadszedł więc czas na nowe wydanie tej pozycji, wzbogacone m. in. o: - ciąg dalszy wywiadu-rzeki z dr. Janem Kwaśniewskim ("Pięć lat później, czyli przerwana rozmowa"), - nową "Księgę cudów" (listy od pacjentów, opisujące ustępowanie różnych chorób po zastosowaniu żywienia optymalnego), - całkowicie nowy, nigdzie dotąd nie publikowany wywód na temat przyczyn powstawania chorób i degeneracji jednostek i społeczeństw.
UWAGI:
Na okł. podtyt.: nowa. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę.
Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
UWAGI:
Bibliografia. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni