Dieta. Niski indeks glikemiczny to poradnik idealny zarówno dla osób borykających się z nadwagą, otyłością, insulinoopornością i cukrzycą, jak i wszystkich tych, którzy chcą zdrowo żyć. Autorka przystępnie wyjaśnia zależności zachodzące pomiędzy niezdrowym trybem życia a złym samopoczuciem. Pokazuje też, jak w prosty sposób można osiągnąć cel, jakim jest kontrola nad racjonalnym odżywianiem się oraz radość ze szczupłej sylwetki i życia w zdrowiu. Zbiór prostych przepisów na pyszne dania pomoże przejść na zdrową dietę poprawiającą samopoczucie. W tabelach obok przepisów podano wartość indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) potrawy. W książce znajduje się także lista produktów z niskim IG oraz wskazówki, jak obliczyć IG i ŁG. [lekarz medycyny Paulina Bronikowska]
Wszystko, co musisz wiedzieć o insulinooporności oraz 140 przepisów na pyszne posiłki.
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinoporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób. Szacuje się, że insulinooporność występuje u niemal 10 milionów ludzi w Polsce. Można zatem powiedzieć, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią. Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zdrowy styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania, sprzyjają zarówno leczeniu insulinoopornosci, jak i jej zapobieganiu. W książce Insulinooporność znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowane 4-tygodniowe menu. Dzięki lekturze książki Insulinoodporność dowiesz się: * Jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie insulinoporności. * Jakie badania diagnostyczne wykonać. * Jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą insulinooporność. * Jak czytać etykiety. * Jak ćwiczyć.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Masz problem z napiętym grafikiem i brak ci czasu na gotowanie albo wolisz go spożytkować w inny sposób? A może po prostu nie lubisz gotować, a dieta dla osób z insulinoopornością jest dla ciebie przykrym przymusem?Jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu! I żadne problemy związane ze zdrowiem nie muszą nam jej odbierać. Słowo "dieta" kojarzy się z setką wyrzeczeń, głodem i godzinami spędzonymi na gotowaniu skomplikowanych potraw, które nie zawsze rozpieszczają nasze kubki smakowe? Jeśli chcesz odzyskać zdrowie, nie stojąc przy tym przez cały dzień w kuchni oraz zależy ci na pysznych, prostych i przede wszystkim - szybkich posiłkach, ta książka spełni twoje oczekiwania!Insulinooporność to zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów. Pewne jest jednak, że może spotkać każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci.Insulinooporność. Szybkie dania jest przykładem hedonistycznego podejścia do żywienia! Od teraz w twoim jadłospisie nie zabraknie szybkich do zrobienia pyszności, które w dodatku wpłyną dobroczynnie na twoje zdrowie. A o monotonii na talerzu szybko zapomnisz!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Propozycja ponad 100 pysznych dań, które gwarantują pacjentom rozkosze podniebienia i dobre samopoczucie związane z tak ważnym w cukrzycy przestrzeganiem właściwej diety. .
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
W książce czytelnik znajdzie wskazówki, jak cieszyć się życiem pomimo choroby. Autor opracował swoje przepisy na podstawie najnowszych badań z dziedziny medycyny i udowadnia, że diabetycy stosując odpowiedni sposób odżywiania, mogą rozkoszować się smakiem i najeść się do syta.Najnowsze badania naukowe pokazują, że życie z cukrzycą nie jest już tak skomplikowane jak niegdyś i dlatego też osoby na nią chorujące, chcąc się odpowiednio odżywiać, nie muszą już przestrzegać dawnych nakazów żywieniowych. Zebrane w tej książce przepisy są dowodem na to, że można przygotować wykwintne i świeże potrawy bez jakichkolwiek ograniczeń - warzywa, orzechy, tłuszcze najwyższej jakości, ryby i mięso są filarami współczesnej diety, i nie tylko tej przeznaczonej dla diabetyków. A najważniejsze jest to, że możesz pozbyć się zbędnych kilogramów i rozkoszować się smakiem. Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i dlatego to, co znajdzie się na naszym talerzu, powinno być smaczne i sycące. Diabetycy mogą śmiało zaufać przedstawionemu w tej książce planowi odżywiania, ponieważ autor opracował go na podstawie wiedzy jednego z najbardziej wiodących lekarzy z dziedziny leczenia cukrzycy. Oprócz przepisów zamieszczono w książce najnowsze informacje dotyczące problematyki życia z cukrzycą na co dzień. Autor wyjaśnia we wstępie, jak bez lęku żyć z cukrzycą i pełnymi garściami czerpać radość z życia.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Przedstawiamy 100 kulinarnych receptur skomponowanych z myślą o cukrzykach, którzy powinni przestrzegać odpowiedniej diety.Staraliśmy się, aby nasze propozycje były jak najbardziej urozmaicone - znajdziecie tu zatem przepisy na sałatki, przekąski, zupy oraz mięsne i rybne dania główne.Prezentujemy takie smaczne dania, jak: kolorowa pasta z awokado, pasztet domowy, zupa z brukselki, curry, gulasz czy łosoś na parze z purée z ciecierzycy - wszystkie receptury uwzględniają indeks glikemiczny.Publikację uzupełniliśmy pomysłami na odpowiednie dla diabetyków - a więc niskowęglowodanowe - desery.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni