Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa.Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe.I takie są przepisy w tej książce.Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe.I jest pyszne!
Zmieniałam się podczas podróży. Obserwowałam jak działa moje ciało i umysł w różnych krajach, gdzie inaczej żyje się na co dzień, używa się innych składników i przypraw do gotowania jedzenia. W niektórych częściach świata ludzie byli szczupli, zwinni i bardzo uważni. W innych - otyli, powolni i zatrzaśnięci w schematach. To było fascynujące. Eksperymentowałam na własnym organizmie i odkrywałam coraz to bardziej zdumiewające rzeczy. Od czego zależy zdrowie, siła ducha i bystrość umysłu? Zapraszam w podróż przez dżunglę zdrowia.
Moje zdrowe przepisy
Zaczęłam gotować, bo chciałam być zdrowa. Kiedy sprawdziłam w jaki sposób produkowana jest "żywność" sprzedawana w sklepach, zrozumiałam, że chyba nie mam wyjścia. Muszę nauczyć się gotować i stworzyć takie przepisy, które będą szybkie, łatwe i zdrowe. I takie są przepisy w tej książce. Każde danie gotuje się samo. Ja tylko wkładam do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i wracam pół godziny później, kiedy jedzenie jest gotowe. I jest pyszne!
Moja dieta cud
Próbowałam wielu różnych diet. I przegrywałam, bo robiłam to z nienawiścią do siebie. Az pewnego dnia zrozumiałam, że ciało podąża za umysłem, a umysł jest kontrolowany przez duszę. I dlatego to, co istnieje w twojej duszy ma najmocniejsze przełożenie na kształt twojego ciała. I tak wymyśliłam Dietę Atlantydzką. Jeżeli chcesz jak najszybciej zrzucić kilogramy i nie interesuje cię to czy za rok będziesz zdrowa czy chora, silna czy słaba, ta książka raczej nie jest dla ciebie. Ja chcę ci powiedzieć co zrobić, żeby zawsze mieć szczupłe, zdrowe i silne ciało, przestać chorować, mieć w pełni sprawny umysł i z radością z niego korzystać, a w dodatku czuć się szczęśliwym człowiekiem.
Największe kłamstwa naszej cywilizacji
Czasem myślę, że ludzkość w naszej części świata zatraciła się w pogoni za zyskiem. Wyprzedała wszystkie swoje diamenty, w zamian przyjmując tanie, plastikowe paciorki w hurtowych ilościach. Prawda zagubiła się w dżunglach bilansów zysków i strat. A my zostaliśmy w dżungli śmieci, na które ciągle ktoś nakleja kolorowe nalepki, żeby je lepiej sprzedać. Soki owocowe w kartonach, kremy przeciwsłoneczne z filtrem, przemysłowe hodowle mięsa, suplementy diety, syrop glukozowo-fruktozowy, biały cukier, aspartam, glutaminian sodu, oleje roślinne, alkohol, margaryna. Witaj w świecie wielkich kłamstw.
Największe skarby naszej cywilizacji
Soczewica i fasola to znakomite źródła białka, migdały i orzechy zawierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy. To są prawdziwe skarby, o których ludzie już chyba zapomnieli. A przecież są tuż obok, bardzo blisko nas! Od rumianku, czosnku i żurawiny przez kaszę gryczaną i jęczmienny pęczak aż po stewię, yerba mate i awokado. Oto największe, bezcenne skarby naszej cywilizacji.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 052399 od dnia 2024-05-23 Wypożyczona, do dnia 2024-06-25
Nie jedz tego! : szkodliwe składniki "zdrowego" jedzenia Tyt. oryg.: "Vom verzehr wird abgeraten : wie uns die industrie mit gesundheitsnahrung krank macht".
A co, jeśli wszystko, co wiesz o zdrowym jedzeniu to kłamstwo? Takie pytanie zadał sobie światowej sławy specjalista od odżywiania. Szokujące efekty jego skrupulatnych i w pełni niezależnych od koncernów spożywczych badań znajdziesz w tej łamiącej stereotypy i obnażającej szokujące praktyki książce.Dr Hans-Ulrich Grimm mieszka w Stuttgarcie i jest dziennikarzem oraz autorem światowych bestsellerów. Przez lata prowadził badania, które sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych takich firm jak Nestle, Knorr&Co i innych potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji. Dowiedz się, dlaczego.Choć może Ci się to wydawać niewiarygodne, produkty polecane przez sieci handlowe mogą spowodować choroby, a nawet skrócić Twoje życie. Lekarze ostrzegają przed konsumpcją rzekomo zdrowych środków spożywczych, ale ich głos sprzeciwu nie może się równać sile działań marketingowych potężnych konsorcjów.Tymczasem, jak udowadnia Autor, dodatkowe dawki witamin mogą prowadzić do przedwczesnego zgonu, a margaryna, która ma chronić serce może powodować jego schorzenia. Co więcej, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu mogą być przyczyną otyłości, upośledzać psychicznie oraz prowadzić do problemów z płodnością lub nawet do bezpłodności. A to dopiero garstka z szokujących faktów, które znajdziesz w tej publikacji. Zastosuj porady Autora i zacznij unikać pokarmów, które mogą skrócić życie - zarówno Twoje, jak i Twoich bliskich. Czas przestać się truć!
UWAGI:
Bibliogr. [269- 275].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Czy wiesz, co spędza sen z powiek nastolatkom? Dlaczego młode dziewczyny z niepokojem spoglądają w lustro, przerażone stają na wagę, a w trakcie jedzenia skrupulatnie liczą kalorie? Po prostu chcą być szczupłe. Tylko jak osiągnąć idealną figurę, nie popadając w anoreksję, bulimię czy depresję? Z czego zrezygnować w codziennej diecie, aby nie zaszkodzić własnemu zdrowiu? Na te i szereg innych pytań związanych z odchudzaniem odpowiada Marzena Dalecka, autorka niniejszej książki. W swojej krótkiej, ale wyczerpującej pracy zawarła ona podstawowe wiadomości dotyczące prawidłowego żywienia
UWAGI:
Wyd. 1 pt. Wszystko o odchudzaniu nastolatek. Bibliogr. s. 99-[100].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Prezentowana książka jest swego rodzaju kulinarnym poradnikiem, niezbędnym w każdym domu, w którym ceni się kuchnię opartą na żywności naturalnej. Znajdziecie w niej 259 przepisów potraw, mających działanie lecznicze.Szczególnie polecamy rozdział omawiający planowanie posiłków dla całej rodziny, w tym przepisy na desery bez cukru oraz wypieki z pełnego ziarna. A więc odnowa na talerzu - smacznego.
UWAGI:
Bibliogr.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Popularność przepisów ojca Jana Grandę sprawdziliśmy w pierwszej kolejności na łamach "Wieczoru Wybrzeża". Fala zainteresowania rychło przekroczyła obszar Wybrzeża. O możliwość druku upomniały się "Ekspress Ilustrowany", "Dziennik Zachodni", "Gazeta Krakowska" i inne tytuły z całej Polski. Coraz częściej też odzywały się pytania o "całość w książce". Wychodząc im naprzeciw nasze wydawnictwo - prasowe na co dzień - zadebiutowało tą właśnie książką.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka ta jest próbą połączenia naukowej wiedzy medycznej z wiadomościami dotyczącymi alternatywnych metod leczenia. Duża część zawartych w niej informacji obala mity głęboko zakorzenione w umysłach zwykłych ludzi i lekarzy. Pomaga spojrzeć na problemy rozwoju chorób nie z punktu widzenia leczenia ich skutków, ale przyczyn ich powstania.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni