Mikołajek i słodkie przekąski : przepisy dla małych i dużych łasuchów przygotowane przez Jeana-Marie Hiblota Tytuł oryginału: "Le Petit Nicolas el Alain Ducasse font des gâteaux".
Kanapka Alcesta, zapach bułeczki z czekoladą po wyjściu ze szkoły, jabłecznik upieczony przez mamę. Jednym słowem smak dzieciństwa. Mikołajek i jego kumple stali się źródłem inspiracji dla najsłynniejszego francuskiego szefa kuchni, Alaina Ducasse’a, który stworzył trzydzieści wyjątkowych, łatwych do przygotowania przepisów. Okrasił je praktycznymi poradami, dodał odrobinę pasji i szczyptę nostalgii. Smacznego!
UWAGI:
Na okładce podtytuł: łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Alain Ducasse ; przełożyły Barbara Grzegorzewska, [>>] Magdalena Talar ; [fotografie Rina Nurra].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!+
UWAGI:
Na okł. i s. tyt. : przepisy na słodkości bez glutenu.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 061815 od dnia 2024-05-28 Wypożyczona, do dnia 2024-06-27
W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie - czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali - tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii - pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej - kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach - owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze - frytki z warzywnych bananów, w Indonezji - ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu - mam własny przepis na domowe muesli!
Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar.
Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.
UWAGI:
Na okładce: Oryginalne śniadania z ponad 50 krajów świata oraz ponad 80 autorskich przepisów na zdrowe śniadania; egzotyczne opowieści ze świata [>>] i autorskie przepisy. Indeksy. Oznaczenia odpowiedzialności: Beata Pawlikowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni