Folk dances now and then : in the light of Polish and Norwegian experience = Tradycyjny taniec ludowy dawniej i dziś : w świetle doświadczeń polskich i norweskich : praca zbiorowa Tyt. równol.: "Tradycyjny taniec ludowy dawniej i dziś : w świetle doświadczeń polskich i norweskich".
POZ/ODP:
pod red.Tomasza Nowaka ; [transl. by Jacek Jackowski et al.].
Przedstawione teksty są wynikiem konferencji podsumowującej projekt "Taniec ludowy dawniej i dziś, wymiana kulturalna i współpraca ekspertów w dziedzinie tańca i muzyki ludowej Polski i Norwegii". Do najważniejszych elementów programu należały wspólne konferencje i badania ekspertów przeprowadzone w 2010 r. zarówno w Polsce, jak i w Norwegii. Konferencja podsumowująca odbyła się w dniach 9-10 marca 2011 roku w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Zaprezentowane podczas konferencji zagadnienia tematyczne można podzielić na kilka grup. Na pierwszą składają się referaty o charakterze historycznym i teoretycznym, mówiące o kształtowaniu się zainteresowań problematyką tańca tradycyjnego i popularnego w Polsce, Norwegii, a także innych krajach (dr Tomasz Nowak, prof. Egil Bakka, dr Gediminas Karoblis, Jorgen Torp). Do grupy drugiej zaliczyć należy referaty prezentujące stan archiwaliów tradycyjnego tańca w Polsce (Jacek Jackowski, Piotr Zgorzelski, Małgorzata Jędruch-Włodarczyk). Wystąpienia trzeciej grupy(Krystyna Stańczak-Pałyga, Katarzyna Staniszewska, Małgorzata Borowiec, Aleksandra Kminikowska, Tone Honningsvag Erlien) referują współczesne inicjatywy kontynuacji obecności tańców tradycyjnych w życiu społeczeństw obydwu krajów. Całość zamykają wystąpienia podsumowujące prace terenowe realizowane w trakcie projektu (Janusz Prusinowski, Maj Vester Larsen, dr Tomasz Nowak.
UWAGI:
Materiały z konf., 9-10 marca 2011 r., Kielce. Bibliogr. przy ref. Tekst częśc. równol. ang., pol.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dramaturg Jean Anouilh chyba nieco przesadził, mówiąc, że wszystko we Francji jest pretekstem do zjedzenia dobrego obiadu, ale gdzież szukać lepszej kuchni niż w tym kraju? Dodajmy: gdzie są takie cuda, jak zamki nad Loarą, St. Michel, Awinion, Lourdes, Bretania, Dordonia?Przewodnik Francja jest tak barwny jak wakacje. Proponuje, podpowiada, radzi, wyciąga z opresji i nie pozwala się nudzić. Jest lekki, wygodny i elegancki. Znajdziesz w nim czytelne informacje, ciekawostki, mapy i mnóstwo zdjęć. Te wakacje zapamiętasz na długo.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 024504 od dnia 2024-04-30 Wypożyczona, do dnia 2024-06-15
Oznaczenia odpowiedzialności: Paweł Beręsewicz, Wojciech Cesarz, Barbara Kosmowska, Andrzej Maleszka, Katarzyna Ryrych, Katarzyna Terechowicz ; ilustracje Anita Głowińska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
W publikacji zwrócono szczególną uwagę na te działy higieny, które są najbardziej związane z praktyką pielęgniarską, na jej aspekt praktyczny i zawodowy, ale nie pominięto również zagadnień i działów, które pozwolą lepiej zrozumieć rolę czynników mających bezpośredni i długofalowy wpływ na zdrowie. Dotyczy to rozdziałów omawiających zagadnienia szeroko rozumianego środowiska pracy, higieny wieku rozwojowego i podeszłego oraz higienę żywności i żywienia.
UWAGI:
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni