AUTOR: | Jarosz, Mirosław. [>>]
Rychlik, Ewa.
|
POZ/ODP: | Mirosław Jarosz ; współaut. Ewa Rychlik [et al.]. | |
ADRES WYDAWNICZY: | Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2011. |
SERIA: | Instytut Żywności i Żywienia Zaleca |
HASŁA: | - Odżywianie - higiena
- Ludzie starzy - żywienie
- Wydawnictwa popularne
|
WYDANIE: | Wyd. 1 dodr. |
OPIS FIZYCZNY: | 161 s. ; 21 cm. |
SYGNATURA: | 61 |
KOD KRESKOWY INWENTARZ: | 103000715032 | 71503 |
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. |
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >>- Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
- - Sytuacja demograficzna na świecie
- - Sytuacja demograficzna w Polsce
- - Stulatkowie
- Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
- - Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka
- - Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się
- - Postrzeganie osób w wieku starszym
- Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
- Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
- - Nieprawidłowe żywienie
- - Mała aktywność fizyczna
- - Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym
- Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
- - Zapotrzebowanie na energię
- - Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe
- - Zapotrzebowanie na witaminy
- - Zapotrzebowanie na składniki mineralne
- Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
- - Produkty wzbogacone
- - Woda
- - Produkty zbożowe
- - Warzywa i owoce
- - Mleko i jego przetwory
- - Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy
- - Tłuszcze
- - Cukier i słodycze
- - Sól
- Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
- - Rola wody w organizmie
- - Zapotrzebowanie na wodę
- - Skutki zdrowotne odwodnienia
- - Jak uzupełnić niedobór wody?
- Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
- Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
|
UWAGI: | Bibliogr. s. 160-161.
|
DOSTĘPNOŚĆ: | Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni | |
|
WYPOŻYCZYŁ: | Na kartę 015838 od dnia 2024-05-11 Wypożyczona, do dnia 2024-07-10 |
REZERWACJE: OPERACJE: | |