Odrzuciła ją własna matka. Ojca nigdy nie poznała. Kim był? - na to pytanie nikt nie chce Mietce odpowiedzieć. Tajemnicy pilnie strzeże nawet wychowująca ją ukochana babcia. Może i ona nie zna prawdy.. Kiedy dziewczyna wyrusza ze swego miasteczka w świat, nie wie, że zaskakujący splot zdarzeń każe jej raz jeszcze zmierzyć się z tajemnicą pochodzenia oraz z obudzonymi na nowo tęsknotami i uczuciami. Że rozwiązania zagadki będzie szukać nie tylko w Sopocie czy w Gdańsku, gdzie studiuje i maluje, nie tylko w Toruniu, ale nawet w odległej Italii. Dokąd dojdzie, szukając rozpaczliwie miłości i rodziny, przeżywając kolejne klęski, a nawet próbę zabójstwa? A może pozna imię ojca i zarazem zrozumie siebie? Powieść osnuta częściowo na autentycznych wydarzeniach.
UWAGI:
Na okł. podtyt: Kręte drogi do prawdy o życiu i miłości.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Od dzieciństwa Rosa Fiore znajdowała pocieszenie w rodzinnej kuchni, która była miejscem, w którym pokolenia kobiet rodu Fiore przygotowywały wystawne uczty, a wokół starego jak świat stołu rozgrywały się dzieje wielu pokoleń rodziny. Fascynacja Rosy sztuką kulinarną równała się jedynie jej gorącemu uczuciu do młodego Bartolomeo, który przeznaczony był dla innej. Zraniona Rosa skryła się w swojejkuchni, by następnie pogrążyć się w samotnym życiu bibliotekarki w Palermo. Spędziła tam wiele lat godząc się z życiem bez miłości. W tym czasie poznaje mistrza sztuki kulinarnej - L`Inglese. Spędzają razem cudowne lato, w trakcie którego L`Inglese uświadamia Rosie potęgę jej zmysłowości i razem wznoszą się na wyżyny sztuki kulinarnej. Gdy L`Inglese nagle znika, Rosa powraca na farmę, by opłakiwać stratę drugiego kochanka. Odkrywa prawdę o tych, których kochała, i jeszcze raz jej życie zmienia się dzięki magii Cuciny.
UWAGI:
Tyt. oryg.: "La cucina" 2000. - U góry okł.: Włoska kuchnia i namiętna miłość.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Od dzieciństwa Rosa Fiore znajdowała pocieszenie w rodzinnej kuchni, która była miejscem, w którym pokolenia kobiet rodu Fiore przygotowywały wystawne uczty, a wokół starego jak świat stołu rozgrywały się dzieje wielu pokoleń rodziny. Fascynacja Rosy sztuką kulinarną równała się jedynie jej gorącemu uczuciu do młodego Bartolomeo, który przeznaczony był dla innej. Zraniona Rosa skryła się w swojejkuchni, by następnie pogrążyć się w samotnym życiu bibliotekarki w Palermo. Spędziła tam wiele lat godząc się z życiem bez miłości. W tym czasie poznaje mistrza sztuki kulinarnej - L`Inglese. Spędzają razem cudowne lato, w trakcie którego L`Inglese uświadamia Rosie potęgę jej zmysłowości i razem wznoszą się na wyżyny sztuki kulinarnej. Gdy L`Inglese nagle znika, Rosa powraca na farmę, by opłakiwać stratę drugiego kochanka. Odkrywa prawdę o tych, których kochała, i jeszcze raz jej życie zmienia się dzięki magii Cuciny.
UWAGI:
Tyt. oryg.: "La cucina" 2000. - U góry okł.: Włoska kuchnia i namiętna miłość.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ambitna prawniczka z Nowego Jorku, Emilia Greenleaf, czuje, że znalazła szczęścieu boku seksownego Jacka Woolfa. Prawdziwym wyzwaniem okazuje się jednak nawiązanie relacji z pięcioletnim pasierbem Williamem. Gdy Emilia traci nowo narodzoną córeczkę, której pojawienie się na świecie miało scementować jej małżeństwo z Jackiem, kobieta nie wierzy, by cokolwiek mogło uleczyć jej rany. Paradoksalnie, nieudolne próby nawiązania kontaktu z kilkuletnim Williamem stają się swoistą terapią oraz niezwykłą lekcją, czym naprawdę jest rodzina.
UWAGI:
Nazwa Grupy Wydawniczej Publicat w cop.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni