KATALOG KSIĘGOZBIORU FILII NR 9 CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 9
Zarządzanie firmą
AUTOR:
Maliszewski, Edward
POZ/ODP:
Edward Maliszewski.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Format-AB, 2009.
HASŁA:
Przedsiębiorstwo - organizacja Zarządzanie Podręczniki dla szkół zawodowych OPIS FIZYCZNY:
454, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
005
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
109000627931
62793
ODBIORCY:
Podręcznik do kształcenia w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik weterynarii, technik agrobiznesu na poziomie technikum i szkoły policealnej.
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> I. DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA 1.1. Podstawy prawne podejmowania działalności gospodarczej 1.2. Formy prawne działalności gospodarczej 1.3. Tworzenie firmy 1.4. Legalizacja działalności gospodarczej 1.5. Klasyfikacje gospodarcze 1.6. Biznes i etyka w biznesie 1.7. Prowadzenie działalności gospodarczej (własnego biznesu) 1.8. Wykorzystanie informatyki i Internetu w działalności gospodarczej II. ISTOTA, FUNKCJE I STRUKTURA ORGANIZACYJNA PRZEDSIĘBIORSTWA 2.1. Organizacja, przedsiębiorczość i przedsiębiorstwo 2.2. Cele i funkcje przedsiębiorstwa 2.3. Czynniki wpływające na funkcjonowanie przedsiębiorstwa 2.4. Istota i rodzaje struktur organizacyjnych przedsiębiorstw 2.5. Charakterystyka struktur organizacyjnych przedsiębiorstw 2.6. Dokumentacja przedsiębiorstwa III. DZIAŁALNOŚĆ ZAOPATRZENIOWA PRZEDSIĘBIORSTWA 3.1. Gospodarka materiałowa 3.2. Zaopatrzenie i gospodarka magazynowa 3.3. Zarządzanie zapasami IV. DZIAŁALNOŚĆ PRODUKCYJNA PRZEDSIĘBIORSTWA 4.1. Istota, rodzaje i typy produkcji 4.2. Proces produkcji i jego organizacja 4.3. Filozofia jakości produkcji 4.4. Systemy gwarantujące jakość produkcji żywności oraz standardy dobrostanu zwierząt 4.5. Grupy producentów rolnych V. DZIAŁALNOŚĆ HANDLOWA PRZEDSIĘBIORSTWA 5.1. Charakterystyka rynku i działalności handlowej 5.2. Handel hurtowy 5.3. Rynki hurtowe i giełdy towarowe w agrobiznesie 5.4. Handel detaliczny 5.5. Dystrybucja w działalności handlowej 5.6. Negocjacje handlowe VI. ZASADY I METODY ZARZĄDZANIA 6.1. Pojęcie, funkcje i obszary zarządzania 6.2. Zasady i cechy charakteryzujące zarządzanie 6.3. Metody zarządzania 6.4. Zarządzanie przez jakość i systemy jakości 6.5. Decyzje i ich podejmowanie VII. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI 7.1. Istota i modele zarządzania zasobami ludzkimi 7.2. Style kierowania 7.3. Kultura organizacyjna 7.4. Planowanie potrzeb personalnych i pozyskiwanie pracowników 7.5. Ocena potencjału ludzkiego 7.6. Wynagradzanie pracowników 7.7. Rozwój pracowników i planowanie karier 7.8. Komunikowanie się oraz konflikty 7.9. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracowników VIII. PODSTAWY RACHUNKOWOŚCI 8.1. Pojęcie rachunkowości, jej funkcje i zasady 8.2. Majątek jednostek gospodarczych 8.3. Bilans majątkowy i charakterystyka składników majątkowych 8.4. Dowody i dokumentacja księgowa IX. UPROSZCZONE FORMY RACHUNKOWOŚCI 9.1. Podatki w działalności gospodarczej 9.2. Formy opodatkowania oraz zryczałtowany podatek dochodowy 9.3. Podatkowa księga przychodów i rozchodów 9.4. Podatek od towarów i usług (VAT) 9.5. System zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych (POLSKI FADN) 9.6. Dokumentacja gromadzenia danych rachunkowych w Polskim FADN X. RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA 10.1. Istota i znacznie rachunkowości zarządczej 10.2. Pojęcie, klasyfikacja i charakterystyka kosztów 10.3. Rachunek i kontrola kosztów 10.4. Kalkulacje, ich rodzaje i stosowanie 10.5. Próg rentowności 10.6. Sprawozdania finansowe 10.7. Analiza wskaźnikowa XI. FINANSOWANIE DZIAŁALNOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE 11.1. Istota i organizacja finansów w przedsiębiorczości 11.2. Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa 11.3. Kapitał własny i obcy w przedsiębiorstwie 11.4. Pozabankowe źródła i sposoby finansowania oraz wspierania działalności przedsiębiorstw 11.5. Inwestowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych 11.6. Możliwości korzystania z funduszy Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 XII. CHARAKTERYSTYKA MAŁYCH PRZEDSIĘBIORSTW XIII. PLANOWANIE, KONTROLA, CONTROLLING 13.1. Planowanie jako funkcja zarządzania 13.2. Plany i ich rodzaje 13.3. Kontrola w przedsiębiorstwie 13.4. Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem XIV. STRATEGIA PRZEDSIĘBIORSTWA 14.1. Analiza strategiczna przedsiębiorstwa 14.2. Istota i rodzaje strategii przedsiębiorstwa 14.3. Zarządzanie strategiczne i formułowanie strategii XV. BIZNESPLAN 15.1. Pojęcie, cele i zasady sporządzania biznesplanu 15.2. Charakterystyka układu treści biznesplanu SŁOWNIK BIBLIOGRAFIA PODSTAWOWE AKTY PRAWNE UWAGI:
Bibliogr. s. 453-454.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
WYDRUK KATALOGÓW