Przeciw naturze : prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu Tytuł oryginału: "Contro natura: dagli OGM al "bio", falsi allarmi e verita nascoste del cibo che partiamo in tavola". "Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu "
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co "organiczne", "tradycyjne", "wolne od" i... "naturalne" odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że "manipulowanie" żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak "nadwrażliwość na gluten"? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy "przeciw naturze".
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Dario Bressanini, Beatrice Mautino ; przełożył z języka włoskiego Tomasz Kwiecień.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Rośliny, które zmieniły świat : fakty i mity na temat właściwości leczniczych warzyw i owoców, anegdoty i zagadki roślinnych peregrynacji, kulisy ewolucji gatunków
Przekrocz granice ekscytującego, tajemniczego królestwa Roślin, które zmieniły świat... i daj się zadziwić! Jak doszło do tego, że lecznicze właściwości chininowca dostrzeżono dzięki... pumom? W jaki sposób bawełna może wybuchnąć, zdmuchując z powierzchni ziemi całą fabrykę? Które rośliny znakomicie sprawdzają się w charakterze afrodyzjaku? Czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy, że świat kształtowany był nie tylko przez klęski żywiołowe, katastrofy ekologiczne i wojny, lecz także przez... rośliny? I to wcale nie w mniejszym stopniu! Autor zabierze Cię w niesamowitą podróż przez wszystkie kontynenty i strefy klimatyczne, wprost do fascynującego świata flory. Znajdziesz tu nie tylko historię uprawy, sposoby wykorzystywania oraz zastosowania rytualne i lecznicze konkretnych gatunków roślin, lecz także związane z nimi ciekawostki oraz anegdoty.
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia!Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi - teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa.Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej - a efekty są niesamowite!Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne!
UWAGI:
Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 055210 od dnia 2024-04-23 Wypożyczona, do dnia 2024-06-24
Dowiedz się jak wygląda prawda o jedzeniuCzy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej?Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych?Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną?Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Sprawdź, na czym polega Zakłamane Jedzenie!
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 068635 od dnia 2024-05-07 Wypożyczona, do dnia 2024-06-21