Książka składa się z trzech głównych części. Pierwsza z nich jest stosunkowo łatwa do czytania, została bowiem częściowo oparta na wywiadach, które prowadził z Autorem Pan Maciej Miszkiel. Część druga jest najtrudniejsza, najbardziej "naukowa". Dla osób bez pewnego przygotowania biochemicznego może ona okazać się za trudna, mogą ja zatem pominąć i przejść od razu do części trzeciej, w której Autor zawarł analizę trzech wyżej wymienionej diet niskowęglowodanowych.
UWAGI:
Bibliogr. s. 237-243.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Nasz przewód pokarmowy to fantastyczny mikroświat, w którym każda bakteryjna społeczność, każdy szczep ma swoje miejsce i przypisaną sobie funkcję. To właśnie mikrobiom - tryliony żyjących w nas bakterii. Jednak typowa zachodnia dieta oraz przesadnie sterylny styl życia prowadzą do wyginięcia części pożytecznych bakterii zamieszkujących nasze jelita. A rola owych bakterii jest nie do przecenienia; chronią nas przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych, pomagają w trawieniu, biorą udział w wielu mechanizmach regulacyjnych. Pozbawieni naszej straży przybocznej coraz częściej zapadamy na choroby autoimmunologiczne i przewlekłe. Na szczęście nie jesteśmy skazani na porażkę w tej walce o własne zdrowie. Odpowiednie zmiany w trybie codziennego życia i odżywiania oraz rzadsze sięganie po antybiotyki mogą odwrócić wyniszczające nas procesy. Sami się zdziwimy, jak wiele korzyści pociągnie za sobą przywrócenie właściwych proporcji między szczepami mieszkających w nas bakterii. Wśród licznych zmian, których możemy oczekiwać, znajdują się: • poprawa trawienia, • lepszy stan skóry, • złagodzenie lub usunięcie reakcji alergicznych, • eliminacja trądziku, wyprysków, opryszczki, • odporność na przeziębienia, • dobry nastrój, • energia na co dzień. Oprócz fascynującej wiedzy na temat tego, co dzieje się w naszym wnętrzu, w książce dr Robynne Chutkan znajdziemy m.in. praktyczne zalecenia dietetyczne, przestrogi przed szkodliwą obsesją na punkcie czystości oraz wskazania, jak chronić się przed nadmiarem antybiotyków. Zastosujmy się do tych rad, a nasze życie nabierze rumieńców.
Czy w dobie diet atakujących nas z każdego kolorowego magazynu, wyrzeczeń i nieustających wizyt w fitness klubach można cieszyć się smakiem potraw i hołdować drobnym zachciankom bez wyrzutów sumienia? Mireille Guiliano twierdzi, że tak i podaje tysiące sposobów na dobre, satysfakcjonujące życie wolne od narzucanych z góry modeli i wzorców. Francuzki na każdy sezon to nie tylko pożyteczne rady dotyczące komponowania posiłków, to przede wszystkim napisany z humorem przewodnik, który mógłby nosić podtytuł: jak uszczęśliwić siebie. Wraz z obfitością znakomitych przepisów kulinarnych, autorka oferuje cenne wskazówki, jak odnaleźć swój styl, dbać o siebie, dobrze się bawić i czerpać radość z drobiazgów. Znakomita lektura dla każdego, kto chce się nauczyć smakować każdą chwilę - ze znawstwem, umiarem i przyjemnością.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji? Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole. Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma "Moderna Läkare" oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
UWAGI:
Na okładce i stronie tytułowej: zawiera: czy mięso powoduje raka? jedzenie to lekarstwo, czy jajka eko są trujące, superfoods-celebryci pożywienia, [>>] czy powinno się smażyć na oliwie z oliwek? flora bakteryjna, kawa-herbata-alkohol. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 022745 od dnia 2024-05-27 Wypożyczona, do dnia 2024-06-26
Od pierwszego wydania książki Jeść, aby schudnąć w 1987 roku we Francji, a w 1999 roku w Polsce, MICHEL MONTIGNAC stał się jednym z największych twórców rewolucji dietetycznej na świecie. Jest pionierem, który po raz pierwszy wprowadził pojęcie INDEKSU GLIKEMICZNEGO. Bezlitośnie zdemaskował nieskuteczność diet niskokalorycznych, które w konsekwencji powodują odporność na tracenie zbędnych kilogramów i efekt jo-jo. Montignac dowiódł, że przybieranie na wadze spowodowane jest nie tyle ilością spożywanego pokarmu, ile jego jakością, wartością odżywczą. Najnowsze badania naukowe potwierdzają tę tezę. W świetle doświadczeń, które autor zebrał dzięki lekarzom z ponad czterdziestu krajów, gdzie wydawane są jego książki, a także na podstawie świadectw setek tysięcy osób, stosujących w praktyce Jego Metodę, guru światowego żywienia proponuje tym razem najnowszą, uaktualnioną wersję Metody MONTIGNAC. Nowa edycja bestsellera Jeść, aby schudnąć, zawiera porady, które są łatwiejsze w zastosowaniu i jednocześnie bardziej szczegółowe niż w wersji pierwszej. Zawarte w niej zalecenia pozwolą Ci, Drogi Czytelniku, dokonać właściwych wyborów żywieniowych, dzięki którym będziesz mógł ...jeść, aby schudnąć, i już na zawsze pozostać szczupłym i zdrowym!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Nie jest za późno!Ani na miłość, ani na fascynującą pracę,ani na realizację życiowych pasji!"Klub 50+" Marioli Bojarskiej-Ferenc jest dedykowana kobietom, które mają apetyt na życie, chcą być nowoczesne, modne, seksowne. Autorka sama jest żywym tego przykładem. Przekonuje, że życie nie kończy się po pięćdziesiątce, że kobietom dojrzałym nie pozostają jedynie kapcie i czytanie wnukom bajek. "Pokażę ci, że może być inaczej" - pisze we wstępie. Radzi, jak zatroszczyć się o ciało i duszę, by być kobietą zdrową, zadowoloną z siebie i szczęśliwą. Na łamy swojej książki zaprosiła cenionych lekarzy specjalistów. Pyta też znane Polki, aktorki, dziennikarki, kobiety biznesu, jak one to robią, że ciągle są piękne. Sięgnij po tę książkę, ćwicz i gotuj z Mariolą Bojarską-Ferenc i bierz z życia pełnymi garściami!Kobieta po 50. roku życia może być atrakcyjna, pewna siebie, kochana, zadbana, podejmująca wyzwania i spełniająca marzenia. Nie daj sobie wmówić, że jest inaczej! Twój los w twoich rękach! Pamiętaj, że to ty jesteś panią swojego życia! Mariola Bojarska-Ferenc.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni