KATALOG KSIĘGOZBIORU FILII NR 5 Przeszukiwanie po indeksie: tematycznym autorskim (osobowym) tytułowym fragment z tytułu ksiażki pełnotekstowym (w całym opisie) serie Wyświetlonych: 10205 opisów Znaleziono 3 pozycje o tematyce: Chleb Filia nr 5 Od Kochanowskiego do Brzozowskiego AUTOR:Chlebowski, BronisławPOZ/ODP:Bronisław Chlebowski ; wybór i słowo wstępne Andrzej Biernacki. ADRESWYDAWNICZY:Kraków : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1979. SERIA:Biblioteka Filologii Polskiej. Seria B, Literaturoznawstwo HASŁA:Chlebowski, Bronisław - (1846-1918)Literatura polska - historia - 16-20 w. OPISFIZYCZNY:617, [3] s., [1] k. portr : err. ; 22 cm. SYGNATURA:82 (D)821.162.1(091) KOD KRESKOWYINWENTARZ:1050005738721050006540525738765405 UWAGI:Bibliogr. podm. i przedm. B. Chlebowskiego. - Indeks. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępne są 2 egzemplarze.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? Filia nr 5 Przysmaki drożdżowe we współczesnej kuchni POZ/ODP:[red. Magdalena Drukort].ADRESWYDAWNICZY:Poznań : Olimp Media, cop. 2012. SERIA:Polskie Tradycje Kulinarne HASŁA:ChlebCiastaWydawnictwa popularne OPISFIZYCZNY:137, [7] s. : il. ; 21 cm. SYGNATURA:64 KOD KRESKOWYINWENTARZ:10500074303974303 TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>Drożdżowe pieczywo niewątpliwie należy do najbardziej tradycyjnych specjałów kuchni polskiej. W niniejszej książce znajdziesz przepisy na chleby (np. miodowy czy kukurydziany) oraz bułki na drożdżach (np. grahamki czy kajzerki). Przestawiamy także receptury na słodkie wypieki - babki, placki, chałki, rogaliki i pączki. Ponadto polecamy drożdżowe kluski, pierożki, paszteciki oraz racuchy. SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >>ChlebyBułkiSłodkie wypiekiKluski, pierożki, paszteciki, racuchy UWAGI:Indeks. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? Filia nr 5 Wyznania francuskiego piekarzaTyt. oryg.: "Confessions of a french baker ". AUTOR:Mayle, PeterPOZ/ODP:Peter Mayle i Gerard Auzet ; przeł. Wioletta Dobosz ; il. Leigh Wells.ADRESWYDAWNICZY:Warszawa : Prószyński i S-ka, 2008 HASŁA:ChlebPiekarstwo - Francja - wydawnictwa popularnePiekarze - Francja - wydawnictwa popularne OPISFIZYCZNY:98, [4] s. : il ; 18 cm. SYGNATURA:66/69 KOD KRESKOWYINWENTARZ:10500072192172192 TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>W prowansalskim miasteczku Cavaillon działa piekarnia "Chez Auzet", gdzie pieczenie chleba i szacunek dla różnych rodzajów pieczywa zyskały status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania przed nami tajemnice tradycyjnego wypieku. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, batards i boules. Książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.(wg. www.lideria.pl). DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? WYDRUK KATALOGÓW >ZAZNACZ WSZYSTKIEODZNACZ WSZYSTKIE