KATALOG KSIĘGOZBIORU FILII NR 3 Przeszukiwanie po indeksie: tematycznym autorskim (osobowym) tytułowym fragment z tytułu ksiażki pełnotekstowym (w całym opisie) serie Wyświetlonych: 10205 opisów Znaleziono 3 pozycje o tematyce: Gotowanie Filia nr 3 Córka kucharki AUTOR:Wierzchowska, Weronika.ADRESWYDAWNICZY:Warszawa : Prószyński Media, 2018. TEMATYKA:Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)CelebrytaGotowanieProszone obiadySocjetaMieszczaństwoWarszawaPowieść obyczajowaPowieść biograficznaLiteratura polska FORMAGATUNEK:Książki. Proza. OPISFIZYCZNY:570, [1] strona ; 20 cm. SYGNATURA:821.162.1-3 KOD KRESKOWYINWENTARZ:10300066959566959 ODBIORCY:Dorośli. TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>Opowieść o Lucynie Ćwierczakiewiczowej - matce, kucharce i pierwszej kulinarnej celebrytce. Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego - upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła. Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażan UWAGI:Oznaczenia odpowiedzialności: Weronika Wierzchowska. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? Filia nr 3 Córka kucharki AUTOR:Wierzchowska, Weronika.ADRESWYDAWNICZY:Warszawa : Prószyński Media, 2018. SERIA:Duże Litery TEMATYKA:Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)CelebrytaGotowanieProszone obiadySocjetaMieszczaństwoWarszawaPowieść obyczajowaPowieść biograficznaLiteratura polska FORMAGATUNEK:Książki. Proza. OPISFIZYCZNY:592, [1] strona ; 24 cm. SYGNATURA:821.162.1-3(DL) KOD KRESKOWYINWENTARZ:10300067047867047 ODBIORCY:Dorośli. TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>Opowieść o Lucynie Ćwierczakiewiczowej - matce, kucharce i pierwszej kulinarnej celebrytce. Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego - upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła. Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażan UWAGI:Oznaczenia odpowiedzialności: Weronika Wierzchowska. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? Filia nr 3 Opowieści ze smakiem AUTOR:Borucka, Beata [>>] Kłoczko, Zbyszek. FotografieADRESWYDAWNICZY:Warszawa : Wydawnictwo MB PRESS, 2019. SERIA:Wielkie Litery TEMATYKA:Borucka, Beata (1961- )GotowanieMiłośćRodzinaRadzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin ; okolice)Pamiętniki i wspomnieniaPrzepisy kulinarneLiteratura polska FORMAGATUNEK:Książki. Poradniki i przewodniki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. DZIEDZINA:HistoriaKulinaria POWSTANIE DZIEŁA:2019 r. WYDANIE:Wydanie I. OPISFIZYCZNY:337, [2] strony : ilustracje ; 24 cm. SYGNATURA:641.5(DL) KOD KRESKOWYINWENTARZ:10300071332871332 TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>"Opowieści ze smakiem" to kolejna książka Beaty Boruckiej, znanej z sieci i mediów, jako Mądra Babcia. Tym razem to ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. "Opowieści ze smakiem" to nie jest książka kucharska, to jest książka o miłości. O miłości do ludzi, do życia i do gotowania. To romans autorki z czasami młodości, ze wspaniałymi postaciami z jej otoczenia. Ta książka, to pochwała radości życia ze wspaniałym jedzeniem w tle. Tytuł najlepiej oddaje klimat książki, a zdjęcie na okładce jej autorkę, która z łobuzerskim uśmiechem opowiada anegdoty i humorystyczne przygody kulinarne i nie tylko. Autorka zaprasza nas do swojego domu pełnego ciepła i humoru, a przede wszystkim do stołu, zastawionego pysznym jedzeniem. Czytelnikowi trudno się oprzeć chęci natychmiastowego ugotowania pysznego rosołu, zrobienia "przecieraków" czy usmażenia jajecznicy, z przepisu prosto z Indii. W trakcie lektury odkrywamy też wiele sekretów kulinarnych, skrzętnie gromadzonych w zapiskach kilku pokoleń i w starym brulionie. UWAGI:Tekst również na skrzydełkach.Oznaczenia odpowiedzialności: Beata Borucka ; zdjęcia Zbyszek Kłoczko. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? WYDRUK KATALOGÓW >ZAZNACZ WSZYSTKIEODZNACZ WSZYSTKIE