Książka stanowi poradnik kulinarny dla osób wymagających specjalnego odżywiania. Zawiera charakterystykę sposobów żywienia w różnych schorzeniach, które dyktują ograniczenie pewnych składników pożywienia. Podane są zestawy jadłospisów oraz technologia przyrządzania potraw.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Japonki nie tyją i się nie starzeją : pyszne sposoby zachowania młodości, dobrej sylwetki i zdrowia Tytuł oryginału: "Japanese women don`t get old or fat".
Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi. Wskaźnik otyłości jest tam najniższy spośród krajów rozwiniętych. Czterdziestoletnie kobiety wyglądają tam tak, jak gdyby miały dwadzieścia lat.
To kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent, co stanowi jedną trzecią wskaźnika otyłości Francuzek i mniej niż jedną dziesiątą u Amerykanek.
To zarazem wysoko uprzemysłowiony kraj, który stanowi potęgę gospodarczą na świecie.Ten kraj to Japonia. I warto wiedzieć, dlaczego dzieje się tam coś niezwykłego.
Nie jest to książka z poradami dietetycznymi ani o tym, jak przyrządzać sushi. To wprowadzenie do zupełnie nowego sposobu jedzenia w domu - gotowania w stylu japońskim, a to, co jedzą japońskie rodziny jest inne i o wiele prostsze, niż możesz się spodziewać.
Książka ta pokazuje odkrycia ekspertów z zakresu długości życia oraz otyłości, którzy dzielą się swoją wiedzą na temat tego, w jaki sposób zwyczaje żywieniowe Japończyków wpływają na ich dobre zdrowie.
UWAGI:
Netografia na stronach 273-278. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Naomi Moriyama [oraz] William Doyle ; [przekład Magdalena Macińska].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna, Groch ze słoniną, pieczone bażanty podawane w upierzeniu, dwulitrowe kielichy do wina , a także niezwykłe przepisy kulinarne naszych prababek- to wszystko tworzy tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.
Stop starzeniu! : jak zachować młodość i cofnąć proces starzenia się Tytuł oryginału: "Stop aging now! : the ultimate plan for staying young and reversing the aging process,".
STOP STARZENIU! radzi, jak spowolnić oraz cofnąć niszczycielski proces starzenia się. Poradnik oparty jest na wynikach setek przełomowych badań prowadzonych przez naukowców z czołowych instytutów, takich jak Uniwersytet Harvarda czy National Institutes of Health. Dowodzi, że tak zwane "normalne starzenie się" jest w rzeczywistości spowodowane ukrytymi niedoborami, które można z łatwością uzupełnić, zażywając witaminy pełniące rolę antyoksydantów, minerały, zioła i inne substancje powstrzymujące ten proces.
NAJNOWSZE ODKRYCIA UJAWNIAJĄ: - które witaminy i minerały mogą pobudzić układ immunologiczny, przywracając młodzieńczą odporność na choroby zakaźne i nowotwory, - które witaminy mogą zapobiec utracie pamięci i wystąpieniu innych objawów zniedołężnienia oraz cofnąć je, - które zioła mogą wzmocnić serce i układ krążenia, - które powszechnie dostępne substancje chemiczne, zawarte w pożywieniu, dają możliwość przedłużenia życia i zachowania lub odzyskania młodości i witalności.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 337-352. Oznaczenia odpowiedzialności: Jean Carper ; przełożyła Anna Boniszewska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 015838 od dnia 2024-05-11 Wypożyczona, do dnia 2024-07-10