Co takiego jest w Toskanii, że kto ją odwiedzi wraca zachwycony? Autorzy książki "Toskania, Umbria i okolice. Przewodnik subiektywny" też należą do osób zakochanych w tym niepowtarzalnym regionie Włoch. Z ich opowieści dowiemy się, co - oprócz Galerii Uffizi we Florencji i krzywej wieży w Pizie - trzeba koniecznie zobaczyć, gdzie porzucić utarte turystyczne szlaki, kiedy zrezygnować z hotelu na rzecz agriturismo, w jakiej restauracji zjeść najlepszy we Włoszech deser panna cotta, gdzie skosztować znakomitego domowego wina, a kiedy za wszelką cenę unikać grappy... I tak dalej, i tak dalej. Anna Maria Goławska i Grzegorz Lindenberg jeżdżą do Toskanii rokrocznie od wielu lat - w tej książce dzielą się swoimi doświadczeniami, sympatiami i zastrzeżeniami. A na zdjęciach pokazują Toskanię piękną lecz nie upiększoną, wychodząc z założenia, że tutaj wszystko jest atrakcyjne.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dobrze gotuj, smacznie jedz i rozmawiaj z tymi, którzy są ważni w Twoim życiu.
Cztery przyjaciółki co tydzień spotykają się w starym domu w górach nad Orvieto. To ich Klub Kolacji Czwartkowych. Razem gotują i jedzą, raczą się winem i rozmawiają o życiu. Wszystkie pochodzą z Umbrii i kochają lokalne tradycje kulinarne. Wierzą, że przy dobrej kolacji odzyskujemy siły i radość, których pozbawia nas dzień. Wspólne celebrowanie posiłku jest sposobem na codzienne troski, sprzyja wspomnieniom, podnosi na duchu i pozwala przeżyć chwile szczęścia.
Wielbiciele Marleny de Blasi odnajdą w tej powieści zapachy słonecznej Italii. Nasycą się aromatem ziół i smakiem domowych specjałów. Nabiorą chęci do życia. Uwierzą w siłę przyjaźni i kojącą moc wspólnie spędzanych godzin.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Marlena de Blasi ; przełożyła Agnieszka Andrzejewska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni