KATALOG CENTRALNY KSIĄŻEK Przeszukiwanie po indeksie: tematycznym autorskim (osobowym) tytułowym fragment z tytułu ksiażki pełnotekstowym (w całym opisie) serie Wyświetlonych: 10205 opisów Znaleziono 3 pozycje o tematyce: Odżywianie - kultura - szkice literackie Filia nr 4 Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałejTyt. oryg.: "Physiologie du gout ou Méditations de gastronomie transcendante ". AUTOR:Brillat-Savarin, Jean AnthelmePOZ/ODP:Anthelme Brillat-Savarin ; wybór oprac. Wacław Zawadzki ; przeł. [z fr.] i wstępem poprzedziła Joanna Guze ; il. Bertalla. ADRESWYDAWNICZY:Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy, 1977. HASŁA:Kucharstwo - szkice literackieOdżywianie - kultura - szkice literackieSzkice literackie francuskie - 19 w. WYDANIE:Wyd. 2. OPISFIZYCZNY:264, [8] s. : 1 portr. ; 18 cm. SYGNATURA:64 KOD KRESKOWYINWENTARZ:1040000376743767 UWAGI:Tyt. oryg. : "Physiologie du gout ou Méditations de gastronomie transcendante" [1848]. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? Filia nr 11 Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałejTyt. oryg.: "Physiologie du gout ou Méditations de gastronomie transcendante ". AUTOR:Brillat-Savarin, Jean AnthelmePOZ/ODP:Anthelme Brillat-Savarin ; wybór oprac. Wacław Zawadzki ; przeł. [z fr.] i wstępem poprzedziła Joanna Guze ; il. Bertalla. ADRESWYDAWNICZY:Warszawa : Państ. Instytut Wydawniczy, 1977. HASŁA:Kucharstwo - szkice literackieOdżywianie - kultura - szkice literackieSzkice literackie francuskie - 19 w. WYDANIE:Wyd. 2. OPISFIZYCZNY:264, [8] s. : 1 portr. ; 18 cm. SYGNATURA:930.85 KOD KRESKOWYINWENTARZ:11100021497421497 UWAGI:Tyt. oryg. : "Physiologie du gout ou Méditations de gastronomie transcendante" [1848]. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: W INNYCH PLACÓWKACH KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? Filia nr 2 Świat na talerzu POZ/ODP:Krzysztof Baranowski [et al.] ; pomysł i oprac. tekstów Beata Pawlikowska.ADRESWYDAWNICZY:Warszawa : "G+J RBA", cop. 2004. SERIA:Za Horyzontem HASŁA:Odżywianie - kultura - szkice literackieSzkice literackie polskie - 20 w. - antologia OPISFIZYCZNY:205, [1] s. : fot. (gł. kolor.), portr. ; 22 cm. SYGNATURA:64 KOD KRESKOWYINWENTARZ:10200044821644821 TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>Zbiór fascynujących opowiadań o doświadczeniach kulinarnych znanych polskich podróżników i odkrywców. Opisują oni swoje niezwykłe doświadczenia związane z egzotycznymi potrawami, które przyszło im jeść w odległych zakątkach świata, ale nie tylko... Z opowieści naszych autorów przebija też nostalgia za polskim barszczem, razowcem i świeżutką mizerią. Jak smakują pieczone mrówki, hamburger z krokodyla, świeży szpik z kości karibu? Jak przyrządzić najsmaczniejsze karaluchy? Jaki był ulubiony koktajl Ernesta Hemingwaya? Co Szwedzi dodają do klusek? Odpowiedzi na te pytania i egzotyczne przepisy można znaleźć w książce. UWAGI:Na s. tyt. i okł.: National Geographic. DOSTĘPNOŚĆ: Dostępny jest 1 egzemplarz.Pozycję można wypożyczyć na 30 dni REZERWACJE:OPERACJE: KOMENTARZE (0)CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU? WYDRUK KATALOGÓW >ZAZNACZ WSZYSTKIEODZNACZ WSZYSTKIE