Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health,".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy: - utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy, - złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, - ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, - wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL, - poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii, - zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie), - ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: William Davis ; przełożył Roman Palewicz.
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Kuchnia bez pszenicy : 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć Tytuł oryginału: Wheat belly cookbook, 2013.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health,".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy: - utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy, - złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, - ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, - wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL, - poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii, - zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie), - ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: William Davis ; przełożył Roman Palewicz.
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Kuchnia bez pszenicy : 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć Tytuł oryginału: Wheat belly cookbook, 2013.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health,".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów, dr William Davis przedstawia pozytywne skutki diety bez pszenicy: - utrata wagi nawet do 20 kilogramów w ciągu kilku pierwszych miesięcy, - złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, - ustąpienie objawów celiakii i schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, - wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i LDL, - poprawa gęstości kości i zahamowanie osteopenii, - zmniejszenie dolegliwości skórnych (łuszczyca, afty, łysienie), - ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: William Davis ; przełożył Roman Palewicz.
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Kuchnia bez pszenicy : 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć Tytuł oryginału: Wheat belly cookbook, 2013.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób. Do chorób tych zalicza się m.in.: - wrzodziejące zapalenie jelita grubego, - stwardnienie rozsiane, - chorobę Gravesa-Basedowa, - chorobę Hashimoto, - cukrzycę insulinozależną, - reumatoidalne zapalenie stawów, - toczeń rumieniowaty układowy, - sarkoidozę, - bielactwo. Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby? Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść, by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z łatwością przygotujesz w domu.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym.
Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego! Autor przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy - od śniadań przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 445-455. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: William Davis ; przełożył Roman Palewicz.
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Kuchnia bez pszenicy : 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć Tytuł oryginału: Wheat belly cookbook, 2013.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ola właśnie się dowiedziała, że ma celiakię i nie może jeść glutenu. Poznaje Franka, który też jest na diecie bezglutenowej. Czy zwykła lupa pomoże im odnaleźć tajemniczego i nieco podejrzanego Gucia Glutena? Czy uda się tajna misja babci Janiny? Poznajcie przygody naszych małych i nieco starszych bohaterów. Opowiadanie powstało z inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Z lektury dzieci i rodzice dowiedzą się, jak wprowadzić dietę bezglutenową i nowe porządki w kuchni, jak robić zakupy i rozmawiać o celiakii z kolegami w szkole.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: napisała Monika Oworuszko ; zilustrowała Anna Kaszuba-Dębska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni