AUTOR: | Hillenbrand, Tom [>>]
Kędzierski, Robert. Tłumaczenie Krochmal, Anna Tłumaczenie
|
ADRES WYDAWNICZY: | Sopot : Wydawnictwo Smak Słowa, 2016. | |
SERIA: | Kryminały dla Smakoszy |
TEMATYKA: | - Xavier Kieffer (postać fikcyjna)
- Kucharze
- Luksemburg
- Kryminał
- Powieść
- Literatura niemiecka
|
FORMA GATUNEK: | Książki. Proza. |
POWSTANIE DZIEŁA: | 2011 r. |
OPIS FIZYCZNY: | 320 stron ; 21 cm. |
SYGNATURA: | 821.112.2-3 |
KOD KRESKOWY INWENTARZ: | 112000756839 | 75683 |
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >>Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny - i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra. |
UWAGI: | Na okładce podtytuł: kryminał kulinarny. Oznaczenia odpowiedzialności: Tom Hillenbrand ; przekład Anna Krochmal i Robert Kędzierski. |
SERIA: Xavier Kieffer stanowią >>
| [Pokaż pozycje serii] | |
Tom 1 Diabelski owoc Tytuł oryginału: "Teufelsfrucht : ein kulinarischer Krimi" |
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny - i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra. | |
Tom 2 Czerwone złoto Tytuł oryginału: "Rotes Gold : ein kulinarischer Krimi" |
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota - i cenniejsze niż ludzkie życie. Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. Łączy je styl i paleta doznań, które równie mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym daniem i śmiercią, autor serwuje dużą porcję dowcipu. |
|
DOSTĘPNOŚĆ: | Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni | |
|
WYPOŻYCZYŁ: | Na kartę 010561 od dnia 2024-05-10 Przetrzymana termin minął 2024-06-10 |
REZERWACJE: OPERACJE: | |