Ciepła, pełna wsparcia, wzruszeń i uśmiechu opowieść Dominiki Gwit jest doskonałym towarzyszem każdego, kto skrycie marzy o wyruszeniu w drogę do nowego życia.
Znamy ją jako "Grubą" z Przepisu na życie oraz uroczą Gosię z hitowej Singielki. Mało kto jednak wie, że ta uśmiechnięta dziewczyna z niewielkich Mostów pod Gdynią już jako dziecko występowała w musicalach, ma w kieszeni trzy dyplomy, pracowała w prestiżowejagencji prasowej, zaś "karierę" w Warszawie rozpoczęła... za kasą w księgarni! Ostatnio znów było o niej głośno, kiedy - ku zaskoczeniu publiczności - schudła ponad pięćdziesiąt kilogramów. Jak tego dokonała? Dlaczego uważa, że absolutnie każdy może osiągnąć sukces i to nie tylko w odchudzaniu, ale w każdej sferze życia? Z
asypywana prośbami o porady w zakresie diety i ćwiczeń, Dominika Gwit postanowiła odpowiedzieć na nie książką, do której załącza nigdy niepublikowane prywatne zdjęcia. Wyznaje, dlaczego czuje, że osiągnęła swój cel, chociaż nie jest już szczupła, co sprawiło, że wzięła się za siebie oraz jak wyglądała jej codzienność podczas procesu odchudzania i później - z dala od fleszy i kamer. Opowiada też, dlaczego woziła ze sobą torbę ze strojem sportowym nawet do pracy, czemu pudełko na posiłek może stać się talizmanem oraz dzieli się historią zmagań z efektem jo-jo, który - jej zdaniem - nie jest porażką, ale ważną lekcją w dążeniu do dobrego zdrowia.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Dominika Gwit ; współpraca Katarzyna Mojkowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ta unikalna książka o portretach, rysowaniu, pozowaniu, rozmowach z modelami, których od lat rysuje Hanna Bakuła, pełna jest humoru i anegdot oraz zabarwionych dużą dozą sympatii opisów portretowanych postaci. Artystka maluje tylko tych, których zna i lubi, lub obce osoby, które jej się podobają. Tworzone przez nią portrety - kolorowe, charakterystyczne, w duże mierze psychologiczne - można zobaczyć na całym świecie. Żyją swoim życiem i wędrują z właścicielami. Lata temu, w setną rocznicę urodzin Mistrza, media nazwały Hannę Bakułę "Witkacym w spódnicy" i tak już zostało. Ich prace łączy wiele, choć portrety Hanny Bakuły są bardziej malarskie i zawierają fowistyczną nutę. Jest w nich wiele emocji. Witkacy jest bardziej monochromatyczny, modernistyczny. Ale na pewno tę dwójkę artystów łączy to, że są piszącymi malarzami, co nie zdarza się często.
Książka jest opisem osób i ich portretów, rysowanych pastelami w różnym czasie i różnych miejscach. Niniejszy tom, nazwany "pierwszym kręgiem", to portrety osób z bliskiego otoczenia artystki. Liczne teksty o tego zbioru były od dawna gotowe. Wiele ważnych reprodukcji przepadło w czasie przeprowadzek i wraz z ukradzionymi komputerami. Ale przybywa nowych portretów i autoportretów autorki, które ona sama ceni najbardziej.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych.
Ten barwny życiorys jest udziałem Tessy Capponi-Borawskiej. Autorka łączy tradycję polską i włoską, przepisy na swoje ulubione dania i smakołyki charakterystyczne dla każdej pory roku, święta lub zwyczaju. O tym wszystkim opowiada w książce Moja kuchnia pachnąca bazylią, zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, przyjęć karnawałowych, lipcowych wiejskich dożynek, wrześniowego winobrania, listopadowego zbioru oliwek. Czytelnik może poznać tajniki przygotowania ribollity, czyli zupy chlebowej, czy zupy - kremu z jabłek i pietruszki; pieczonej szynki świątecznej, duszonego zająca, saltimbocca, czyli kawałków cielęciny z szynką i z szałwią, czy pieczonego bażanta; nadziewanych pomidorów, "omdlenia imama", czyli bakłażanów faszerowanych pomidorami i cebulą; wspaniałych, aromatycznych sosów; wreszcie - pralinek czekoladowych czy deseru z jabłek.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni