KATALOG CENTRALNY KSIĄŻEK CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 12
Strategia sukcesu firmy
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 12
Strategie rozwoju organizacji
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 13
Współczesne koncepcje zarządzania
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 9
Zarządzanie firmą
AUTOR:
Maliszewski, Edward
POZ/ODP:
Edward Maliszewski.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Format-AB, 2009.
HASŁA:
Przedsiębiorstwo - organizacja Zarządzanie Podręczniki dla szkół zawodowych OPIS FIZYCZNY:
454, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
005
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
109000627931
62793
ODBIORCY:
Podręcznik do kształcenia w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik weterynarii, technik agrobiznesu na poziomie technikum i szkoły policealnej.
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> I. DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA 1.1. Podstawy prawne podejmowania działalności gospodarczej 1.2. Formy prawne działalności gospodarczej 1.3. Tworzenie firmy 1.4. Legalizacja działalności gospodarczej 1.5. Klasyfikacje gospodarcze 1.6. Biznes i etyka w biznesie 1.7. Prowadzenie działalności gospodarczej (własnego biznesu) 1.8. Wykorzystanie informatyki i Internetu w działalności gospodarczej II. ISTOTA, FUNKCJE I STRUKTURA ORGANIZACYJNA PRZEDSIĘBIORSTWA 2.1. Organizacja, przedsiębiorczość i przedsiębiorstwo 2.2. Cele i funkcje przedsiębiorstwa 2.3. Czynniki wpływające na funkcjonowanie przedsiębiorstwa 2.4. Istota i rodzaje struktur organizacyjnych przedsiębiorstw 2.5. Charakterystyka struktur organizacyjnych przedsiębiorstw 2.6. Dokumentacja przedsiębiorstwa III. DZIAŁALNOŚĆ ZAOPATRZENIOWA PRZEDSIĘBIORSTWA 3.1. Gospodarka materiałowa 3.2. Zaopatrzenie i gospodarka magazynowa 3.3. Zarządzanie zapasami IV. DZIAŁALNOŚĆ PRODUKCYJNA PRZEDSIĘBIORSTWA 4.1. Istota, rodzaje i typy produkcji 4.2. Proces produkcji i jego organizacja 4.3. Filozofia jakości produkcji 4.4. Systemy gwarantujące jakość produkcji żywności oraz standardy dobrostanu zwierząt 4.5. Grupy producentów rolnych V. DZIAŁALNOŚĆ HANDLOWA PRZEDSIĘBIORSTWA 5.1. Charakterystyka rynku i działalności handlowej 5.2. Handel hurtowy 5.3. Rynki hurtowe i giełdy towarowe w agrobiznesie 5.4. Handel detaliczny 5.5. Dystrybucja w działalności handlowej 5.6. Negocjacje handlowe VI. ZASADY I METODY ZARZĄDZANIA 6.1. Pojęcie, funkcje i obszary zarządzania 6.2. Zasady i cechy charakteryzujące zarządzanie 6.3. Metody zarządzania 6.4. Zarządzanie przez jakość i systemy jakości 6.5. Decyzje i ich podejmowanie VII. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI 7.1. Istota i modele zarządzania zasobami ludzkimi 7.2. Style kierowania 7.3. Kultura organizacyjna 7.4. Planowanie potrzeb personalnych i pozyskiwanie pracowników 7.5. Ocena potencjału ludzkiego 7.6. Wynagradzanie pracowników 7.7. Rozwój pracowników i planowanie karier 7.8. Komunikowanie się oraz konflikty 7.9. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracowników VIII. PODSTAWY RACHUNKOWOŚCI 8.1. Pojęcie rachunkowości, jej funkcje i zasady 8.2. Majątek jednostek gospodarczych 8.3. Bilans majątkowy i charakterystyka składników majątkowych 8.4. Dowody i dokumentacja księgowa IX. UPROSZCZONE FORMY RACHUNKOWOŚCI 9.1. Podatki w działalności gospodarczej 9.2. Formy opodatkowania oraz zryczałtowany podatek dochodowy 9.3. Podatkowa księga przychodów i rozchodów 9.4. Podatek od towarów i usług (VAT) 9.5. System zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych (POLSKI FADN) 9.6. Dokumentacja gromadzenia danych rachunkowych w Polskim FADN X. RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA 10.1. Istota i znacznie rachunkowości zarządczej 10.2. Pojęcie, klasyfikacja i charakterystyka kosztów 10.3. Rachunek i kontrola kosztów 10.4. Kalkulacje, ich rodzaje i stosowanie 10.5. Próg rentowności 10.6. Sprawozdania finansowe 10.7. Analiza wskaźnikowa XI. FINANSOWANIE DZIAŁALNOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE 11.1. Istota i organizacja finansów w przedsiębiorczości 11.2. Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa 11.3. Kapitał własny i obcy w przedsiębiorstwie 11.4. Pozabankowe źródła i sposoby finansowania oraz wspierania działalności przedsiębiorstw 11.5. Inwestowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych 11.6. Możliwości korzystania z funduszy Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 XII. CHARAKTERYSTYKA MAŁYCH PRZEDSIĘBIORSTW XIII. PLANOWANIE, KONTROLA, CONTROLLING 13.1. Planowanie jako funkcja zarządzania 13.2. Plany i ich rodzaje 13.3. Kontrola w przedsiębiorstwie 13.4. Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem XIV. STRATEGIA PRZEDSIĘBIORSTWA 14.1. Analiza strategiczna przedsiębiorstwa 14.2. Istota i rodzaje strategii przedsiębiorstwa 14.3. Zarządzanie strategiczne i formułowanie strategii XV. BIZNESPLAN 15.1. Pojęcie, cele i zasady sporządzania biznesplanu 15.2. Charakterystyka układu treści biznesplanu SŁOWNIK BIBLIOGRAFIA PODSTAWOWE AKTY PRAWNE UWAGI:
Bibliogr. s. 453-454.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 8
Zarządzanie firmą. Cz. 1Tyt. oryg.: "Business : the ultimate resource".
POZ/ODP:
[red. prowadzący tomu Jadwiga Witecka ; przekł. t. 1 Anna Drzewińska et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007.
SERIA:
Biblioteka Gazety Wyborczej. Biznes t. 1
HASŁA:
Przedsiębiorstwo - organizacja - podręcznik Zarządzanie - podręcznik OPIS FIZYCZNY:
304 s. : il. ; 22 cm.
SYGNATURA:
005
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
108000517716
51771
ODBIORCY:
Dla kadry zarządzającej: liderów i menedżerów, przedsiębiorców, a także studentów.
UWAGI:
Tyt. oryg.: "Business : the ultimate resource" 2002. Bibliogr. s. 299 i przy rozdz. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 1
Zarządzanie i przedsiębiorczość : studia polskich przypadków
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 5
Zarządzanie i przedsiębiorczość : studia polskich przypadków
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
WYDRUK KATALOGÓW