Nie wszyscy wielbiciele Ani z Zielonego Wzgórza wiedzą, że jej autorka za życia była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Jej zamiłowanie do kuchni i talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, przygotowując się do kolejnych przyjęć i gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy jakimi raczyli się bohaterowie.
Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród Przepisów ciotki Maud, autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
W tej niezwykłej książce, zilustrowanej rękopisami Lucy Maud Montgomery oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadła Ania Shirley? Zapytajcie "ciotki Maud".
UWAGI:
Bibliografia na stronie 101. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Elaine Crawford i Kelly Crawford ; tłumaczenie Małgorzata Hesko-Kołodzińska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Lekka kuchnia polska opisuje tajniki przygotowywania lekkich potraw. Znajdziemy tu propozycje lekkich przekąsek, zup, dań z mięsa, jak również deserów. Kuchnia lekka jest często mylnie utożsamiana z potrawami przeznaczonymi dla osób będących na diecie odchudzającej. Tymczasem w rzeczywistości lekkie dania to takie, których spożycie ma nie tyle doprowadzić do utraty zbędnych kilogramów, co raczej ułatwić dbanie o zdrowie i utrzymanie prawidłowej wagi. Można więc jeść niemal wszystko, pod warunkiem, że zachowany jest bilans między liczbą spożywanych i zużywanych kalorii. Należy jednak pamiętać, że dobór odpowiedniej ilości kalorii zależy od wielu czynników, takich jak: wiek, płeć, wzrost i codzienna aktywność fizyczna. Nawet niewielkie zmiany w jadłospisie mogą znacznie obniżyć kaloryczność potraw i sprawić, że staną się one naprawdę lekkie. Unikniemy otyłości, która pociąga za sobą kolejne poważne schorzenia, jak na przykład hipoglikemia, cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca oraz wiele innych.
UWAGI:
Na okł.: Lekkie posiłki to najlepsza gwarancja, że będziemy długo cieszyli się dobrym zdrowiem i doskonałą kondycją fizyczną.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Ponad 200 000 egzemplarzy Nie potrafię schudnąć sprzedanych w Polsce. Od 2001 roku ponad milion czytelników książki Nie potrafię schudnąć zastosowało metodę doktora Dukana, schudło i utrzymuje stałą wagę. Wielu z nich, mając poczucie, że w końcu znalazło rozwiązanie swoich problemów, zaczęło propagować tę metodę, co prasa nazwała "fenomenem Dukana".
Oto synteza metody Dukana uzupełniona o najnowsze dane: • 4 fazy diety: uderzeniowa, naprzemienna, utrwalania i stabilizacji, z odpowiednimi jadłospisami. • 100 produktów spożywczych, które można jeść bez żadnych ograniczeń ilościowych (72 produkty proteinowe, 28 rodzajów warzyw). • Nowa siła napędowa diety: ANR, aktywność na receptę. • Przyjemność jedzenia gwarantowana dzięki 60 nowym przepisom na smaczne potrawy. • Zaskakująca skuteczność, szybkie i trwałe rezultaty. • Brak głodu i frustracji. • Ostateczne ustabilizowanie uzyskanej wagi. • Personalizacja i prowadzenie przez specjalistę dietetyka przez internet.
Metoda Dukana staje się wzorcem walki z nadwagą, a międzynarodowy sukces kuracji sprawił, że jej autor jest dziś najbardziej znanym i najczęściej czytanym francuskim dietetykiem na świecie.
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Pierre Dukan ; fotografie Bernard Radvaner ; stylizacja Anne-Sophie Lhomme ; tłumaczenie Eliza Kasprzak-Kozikowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni