Był ponury, listopadowy wieczór. Marzłam na przystanku czekając na autobus. Nagle nad głową usłyszałam: "I want to buy a ticket", powiedziane z włoskim akcentem. Spojrzałam do góry, zobaczyłam wielkie brązowe oczy bezradnego dziecka. Sięgnęłam do kieszeni po bilet. "Prego!" - powiedziałam. W duchu zaśmiałam się: "Fellini się przydaje". A brązowe oczy właśnie się zakochiwał. Od pierwszego wejrzenia (hi, hi). I poprosiły o rękę. Zamieszkałam w kraju słońca. Potem nauczyłam się też całej reszty. Gdy pewnego dnia ze zdumieniem stwierdziłam, że potrafię już gotować jak rasowa Włoszka, postanowiłam napisać tę książkę. Dla Was wszystkich, którzy też lubicie śmiać się i kochać, a jeszcze do tego chcielibyście gotować. Tak, po prostu... Prosto i Presto.
Niezwykle prosta i smaczna kuchnia śródziemnomorska jest ostatnio w Polsce coraz modniejsza. Tradycja rozpoczynania posiłków (szczególnie tych bardziej uroczystych) od małej przekąski, podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej, jest także u nas. Już w XVII w. w Polsce przystawki nazywano antypastami. Książka oferuje 160 przepisów na smakowite danka i małe co nieco. Dzięki niej można przyrządzić śledziki, sardynki, tuńczyka, pomidory z mozarellą, sałatki, grzanki, tosty...
UWAGI:
785 publ. Klubu dla Ciebie. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni