Tytuł projektu Szkoła miłość i inne diety Założenie Cat jest bystra, przebojowa i zabawna. Ale nie jest szczupła. To się jednak zmienia, kiedy dziewczyna realizuje naukowy projekt - "powrót do prehistorii". Metoda A. Zasady: 1. Zero przetworzonej żywności - tylko produkty naturalne i ekologiczne 2. Całkowity szlaban na RTV, AGD i środki transportu - długie spacery i samodzielne gotowanie 3. Zakaz rozmów z Mattem - to największy wróg i rywal B. Wyjątki: 1. Niespodziewane zaproszenie na randkę - dozwolony majkijaż i nowe ciuchy (zakupy w galerii handlowej) 2. Sprawy sercowe - w razie komplikacji można prosić o pomoc najlepszą przyjaciółkę Przewidywany rezultat - Mnie kilogramów, więcej energii i pierwsze miejsce w konkursie naukowym. Przewidywane zagrożenia - Można się zakochać na zabój.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wiosną cała przyroda odczuwa największy przypływ energii. A my wraz z nią. Dni od marca do czerwca są najdłuższe w roku, słońce mocno świeci, po miesiącach uśpienia wszystko budzi się do życia. Dlatego właśnie wiosną znakomicie jest rozpocząć wszystkie działania wymagające zmiany podejścia do życia. Pozwólmy obudzić się także naszemu ciału. Pozwólmy mu żyć zgodnie z naturą.
Zadbajmy o własny organizm: - wyrzućmy do kosza wszystkie diety, które robią nam więcej złego niż dobrego, - zacznijmy zdrowo jeść, - przypomnijmy sobie, że nasz organizm stworzony jest do ruchu, - pozwólmy sobie na konieczny odpoczynek.
Książka Wiosna. Żyj zgodnie z porami roku poprowadzi Was - miesiąc po miesiącu - od marca do czerwca, proponując:
- program pozwalający na stopniowe "rozruszanie" organizmu, - wprowadzanie kolejnych sezonowych produktów (wraz z przykładowymi przepisami).
Z tą książką łatwiej Wam będzie odnaleźć równowagę i poczuć się lepiej. W zgodzie z naturą, w zgodzie z wiosennym kalendarzem.
UWAGI:
Bibliogr. s. 124-125.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wolni od glutenu : czołowy specjalista uczy, jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia Tyt. oryg.: "Gluten freedom : the nation`s leading expert offers the essential guide toa healthy, gluten - free lifestyle".
Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy zamglenie umysłu jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają: - Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę - Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku - Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu - Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego - Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia - Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy - Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.
UWAGI:
Na okł.: Jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia. Na dole okł.: Książka autorstwa uznanego badacza na polu celiaki i zaburzeń związanych [>>] z glutenem, w zrozumiały sposób uczy, jak unikać problemów z glutenem i jak sobie z nim radzić. dr James M. Perrin, profesor na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda. Bibliogr. s. 377-390. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Po pierwsze: powrót do naturalnej diety. Po drugie: walka z nadmiernym apetytem. Po trzecie: przemyślany dobór leków i ćwiczeń, które uregulują pracę serca. A po czwarte: odrobina krytycyzmu wobec standardowych zaleceń lekarskich, które nie zawsze są najlepszym rozwiązaniem!
Autor poradnika prezentuje własny pionierski program zdrowotny. Podejmuje odważną polemikę z dotychczasowymi poglądami na temat profilaktyki chorób serca i łagodzenia ich objawów. Opierając się na licznych badaniach naukowych, zajmuje stanowisko w sprawie żywności modyfikowanej genetycznie, szkodliwości cholesterolu, koenzymu Q10, pomocnych sercu witamin i odżywek. Podpowiada, jak można sprawnie pozbyć się blaszek miażdżycowych z tętnic. Dokładnie omawia badania, które trzeba wykonać, aby ocenić stan serca. Myli się jednak ten, kto spodziewa się znaleźć w poradniku suchy wykład o tematyce medycznej. Doktor Al Sears przedstawia tu również konkretny plan, który pozwoli wprowadzić jego porady w życie.
UWAGI:
Tyt. oryg.: The doctor`s heart cure, 2004. 1017 publ. Klubu dla Ciebie. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni