Gdzie można dziś zobaczyć prawdziwy park jurajski? Czy ryby wciąż śpiewają w Ukajali? Jak przyrządzić pieczoną świnkę morską? Gdzie żyją ostatni szczęśliwi Indianie?Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz razem z Beatą Pawlikowską - podróżniczką, pisarką i autorką audycji "Świat według Blondynki" w Radiu ZET. Zapraszamy na fascynującą wyprawę do Peru, podczas której odbędziesz podróż statkiem niewolników, poznasz historię odkrycia i podboju Amazonii oraz dowiesz się, jak amazońskie złoto - kauczuk - zmieniło oblicze świata.
UWAGI:
U dołu s. tyt. i u góry okł.: National Geographic. Bibliogr. s. [228].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Autor książki, Paul Nison, znany amerykański propagator zdrowego żywienia, coach biznesu i filozof stara się w oparciu o Pismo Święte stworzyć optymalny model zdrowego odżywiania się, uzasadniając jego racjonalność właśnie wskazaniami świętych, proroków, mędrców, a głównie samego Jezusa. Nison wychodzi z założenia, że Bóg nie może chcieć dla człowieka źle. Przyjmuje także za zasadę, że w sferze żywieniowej i zdrowotnej człowiek na przestrzeni wieków nie zmienił się wiele. Zmieniły sie obyczaje, które należy zmienić, ale nie nasze ciało i duch. dlatego Nison traktuje żywność i jedzenie jako proces ochrony zdrowia i życia, jak lekarstwo, czy nawet terapię profilaktyczną, która utrzymuje nas w dobrej kondycji, pozwala lepiej pracować, jaśniej myśleć i przyjemniej żyć. Wierzący żyją dłużej i lepiej. Wbrew pozorom książka ta nie tylko nie odchodzi od głównego nurtu wydawnictwa Fijorr Publishing, lecz wręcz go wzbogaca. Pokazuje człowieka w całej krasie jego indywidualizmu i działania. Interesujące jest to, że główne nurty współczesnej nauki o żywieniu są ze wskazaniami Pisma Świętego kompatybilne, a wnioski do których dochodzi, to najmodniejsze współcześnie systemy jedzenie; wegetarianizm, weganizm, a przede wszystkim racjonalizm kulinarny.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Dla chińczyków gotowanie to sztuka, a nie tylko nudna codzienna konieczność - dlatego właśnie każde chińskie danie jest ucztą nie tylko dla podniebienia, lecz również dla oczu, a w dodatku smakuje prawie wszystkim. Chińszczyznę można wyjątkowo szybko i łatwo przyrządzić w domu. Większość dań polega na krótkotrwałym gotowaniu składników, tak więc produkty zachowują świeżość i konsystencję, której trudno sie oprzeć. W tej książce znajdziesz wybór najlepszych tradycyjnych przepisów z Państwa Środka. Weź do ręki chińskie pałeczki i daj się zainspirować!
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka ta jest bardzo osobistą refleksją o Toskanii, ziemi, na której się urodziłam. Ziemia moich ojców jest surowa i twarda. Jej obraz łagodzi zieleń winorośli i srebrzysta barwa drzew oliwnych. Żeby ją poznać, trzeba na nią patrzeć, trzeba jej słuchać, wąchać ją albo wręcz smakować w całkowitym milczeniu. Nasze krajobrazy, naszą twardą mowę, nasze wino trzeba dotykać bez pośpiechu i nie liczyć na to, że wszystko da się zrozumieć. Ta ziemia wchodzi we mnie jak fala letniego powietrza, pachnącego słońcem i kurzem, przenika mnie do takiego stopnia, że czuję się jak kawałek jej wapiennej skały, spragnionej wody, wypalonej przez słońce, czuję sie jak cyprys, jak gałązka drzewa oliwnego. Pisząc, próbowałam wyrazić to wszystko. Zachęcić do poszukiwania prawdziwej Toskanii, która się kryje pod płaszczem miłej krainy dla turystów. Wracam tu jak cudzoziemka, z oczyma pełnymi jeszcze odmiennych obrazów, ale kiedy samochód skręca w długą cyprysową aleję, wydaje mi się, że znowu jestem dzieckiem. Matka na naszą cześć kazała przygotować zimny sos pomidorowy do świeżo zrobionych tagliatelli. z tależa ulatnia się intensywny zapach dojrzałych pomidorów i bazylii, prawdziwie królewskiego zioła. Zatrzymuję się na dziedzińcu. Kamienie są jeszcze gorące od żaru dnia. Wypiliśmy dużo młodego wina, pełnego chłodu piwnicy, leciutko musującego. Czuję sie lekka, moje vacare się zaczynają. Siadam do pisania... (fragment)
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni