Odkryj moc sirtuin, aby zachować zdrowie i młody wygląd.
Aby cieszyć się zdrowiem i ładną sylwetką, nie trzeba odmawiać sobie jedzenia. Z pomocą przychodzą substancje zwane sirtuinami. Stosunkowo niedawno odkryte odgrywają ważną rolę w regulacji długości życia, a tym samym w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem i otyłością. Dieta SIRT, polegająca na spożywaniu produktów z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin, może wpływać na metabolizm tłuszczów i węglowodanów, a także opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia. Autorki, doświadczone dietetyczki, proponują autorską wersję oryginalnej diety SIRT rodem z Wysp Brytyjskich: zdrowszą, mniej rygorystyczną i bogatszą kalorycznie. Omawiają różne produkty dostarczające sirtuin, w tym słynne TOP20, czyli 20 pokarmów, które zawierają ich najwięcej, takich jak jarmuż, pietruszka, czerwone wino, truskawki, rukola. Podpowiadają, jak wykorzystać je w kuchni. W książce znajdziemy bogaty wybór przepisów na koktajle sirtuinowe, pyszne sałatki, a także wiele innych receptur z produktami bogatymi w sirtuiny.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 214-215. Oznaczenia odpowiedzialności: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Tajemnicza postać o pięknych i czarnych jak węgiel oczach, która pewnego dnia zjawiła się w Zabajce, zburzyła spokój mieszkańców miasteczka. Jej niekonwencjonalne zachowanie spędzało sen z powiek wielu szacownych dam. Ale Amelia wcale się tym nie przejmowała. Nie miała nic do stracenia. Przecież nie wiedziała nawet, kim jest, a bez pamięci nie miała nic. Tylko tę uroczą cukierenkę i tajemniczy list, który kurczowo ściskała w drobnych dłoniach... Piękna historia osadzona w małym miasteczku, wśród sosnowych lasów, w uroczej cukierence. Opowieść o pamięci, która czyni nas tym, kim jesteśmy. I o tym, kim możemy się stać, jeśli tylko chcemy. Okraszona przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości: babeczki, ciasta, torty, krówki, pralinki, ptasie mleczka i domowe kokosanki.
Tajemnicza postać o pięknych i czarnych jak węgiel oczach, która pewnego dnia zjawiła się w Zabajce, zburzyła spokój mieszkańców miasteczka. Jej niekonwencjonalne zachowanie spędzało sen z powiek wielu szacownych dam. Ale Amelia wcale się tym nie przejmowała. Nie miała nic do stracenia. Przecież nie wiedziała nawet, kim jest, a bez pamięci nie miała nic. Tylko tę uroczą cukierenkę i tajemniczy list, który kurczowo ściskała w drobnych dłoniach... Piękna historia osadzona w małym miasteczku, wśród sosnowych lasów, w uroczej cukierence. Opowieść o pamięci, która czyni nas tym, kim jesteśmy. I o tym, kim możemy się stać, jeśli tylko chcemy. Okraszona przepisami na wszelkiego rodzaju słodkości: babeczki, ciasta, torty, krówki, pralinki, ptasie mleczka i domowe kokosanki.
Tom 2
Amelia
Amelia, dziewczyna bez przeszłości, powraca do miejsca, w którym może odnaleźć prawdę o sobie. Od tego zależy jej spokój, a może także czyjeś życie... Pewnego słonecznego dnia na progu uroczej, starej kamieniczki w miasteczku o nazwie Zabajka stanęła dziewczyna. Otworzyła szeroko drzwi i uśmiechnęła się do świata. Jaśmin pachniał oszałamiająco, a drzewa zieleniły się intensywnie zroszone porannym deszczem. Dziewczyna omiotła spojrzeniem senne miasteczko - "Tak, tu będzie mi dobrze" - pomyślała. - "Tu zostanę". Tajemnicza postać o pięknych, czarnych oczach zburzyła spokój mieszkańców Zabajki. Skąd się tutaj wzięła? Jaka jest jej historia? Czy znajdzie się ktoś, kto ją pamięta? List, kurczowo ściskany w drobnych dłoniach, to jedyne, co jej pozostało. Oprócz niego, nie ma nic. Nie wie, gdzie jest jej dom, rodzina, przyjaciele... Nie wie nawet, czy rzeczywiście nazywa się Amelia. Pełna emocji i wzruszeń opowieść o małym miasteczku, zagubionym wśród sosnowych lasów, o uroczej cukierence, gdzie czas płynie inaczej i o ludziach, którzy wiedzą jeszcze, co to jest miłość i przyjaźń. Opowieść o pamięci, która czyni nas tym, kim jesteśmy. O nadziei, która pozwala wierzyć, że nawet jeśli utracimy przeszłość, to przyszłość wciąż należy do nas.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 048806 od dnia 2024-05-20 Wypożyczona, do dnia 2024-06-19
Słynna restauratorka prezentuje swoje dotąd niepublikowane przepisy, które zmieniły kulinarne oblicze kraju. Czy jesteście gotowi na przyjęcie Magdy Gessler pod swój dach i na metamorfozę we własnej kuchni?Dzięki Kuchennym rewolucjom zrozumiałam, że łyżką naprawdę można zawojować świat. Mam nadzieję, że ta wiedza przyda się Wam do stworzenia we własnych domach magicznej rzeczywistości cudownie pachnących potraw, serdecznych spotkań i szczerych rozmów przy stole. Książka, którą właśnie trzymacie w rękach, zawiera najlepsze przepisy, których użyłam podczas realizacji odcinków programu. Znajdziecie w nich polskie składniki naszych kuchni regionalnych, doprawione rodzinnym ciepłem, serdeczną przyjaźnią i radosnym spełnieniem.Magda Gessler
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym.
Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego! Autor przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy - od śniadań przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 445-455. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: William Davis ; przełożył Roman Palewicz.
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Kuchnia bez pszenicy : 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć Tytuł oryginału: Wheat belly cookbook, 2013.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Kuchnia Haute Couture jest moją pierwszą książką otwierającą serię opowieści o życiu, kuchni, pasjach odkrywanych przy wspólnym stole z rodziną i przyjaciółmi. Jest opowieścią o szukaniu inspiracji, o wspaniałych smakach i więzi jaka buduje się podczas wspólnego biesiadowania. Mam nadzieje, że stanie się dla Państwa milą lekturą inspirującą do wspólnego gotowania i wniesie dużo radości w codzienność. Marta Grycan
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Kochaj, gotuj zdrowo i .wygraj z kandydozą! Tempo życia, stres i niewłaściwa dieta (nadmiar cukru!) powodują, że nasze organizmy stają się osłabione i zatrute nadmiarem przetworzonego jedzenia. Marek Zaremba radzi, jak zatrzymać ten proces, a przez zmianę nawyków żywieniowych i stylu życia oczyścić ciało i umysł.
UWAGI:
Bibliogr.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni