Apetyt na Italię : vespaniała podróż kulinarna
Tytuł oryginału: "Eating up Italy : voyages on a Vespa,".
Najbardziej apetyczna książka tego sezonu!
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie.
Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości.
Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem.
Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko.
Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Masz apetyt na więcej? Sprawdź, jaki przepis z książki przygotowała Zosia Cudny na blogu makecookingeasier.pl
Odpowiedzialność: | Matthew Fort ; tłumaczenie Karol Chojnowski. |
Hasła: | Fort, Matthew - (1947- ) Obyczaje i zwyczaje Włochy Przepisy kulinarne Relacja z podróży Podróże i turystyka Socjologia i społeczeństwo |
Adres wydawniczy: | Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2012. |
Opis fizyczny: | 335 stron : ilustracje ; 21 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Podróże i turystyka Socjologia i społeczeństwo |
Powstanie dzieła: | 2004 r. |
Twórcy: | Chojnowski, Karol. Tłumaczenie |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)