Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
Tytuł oryginału: "Sweet honey, bitter lemons : travels in Sicily on a Vespa,".
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!
Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że "zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".
Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków,
rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici. Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.
Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!
Odpowiedzialność: | Matthew Fort ; tłumaczenie Karol Chojnowski. |
Hasła: | Fort, Matthew - (1947- ) Kuchnia włoska Sycylia (Włochy) Relacja z podróży Podróże i turystyka |
Adres wydawniczy: | Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2013. |
Opis fizyczny: | 371, [5] stron : ilustracje ; 20 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Podróże i turystyka |
Powstanie dzieła: | 2009 r. |
Twórcy: | Chojnowski, Karol. Tłumaczenie |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)