Moje życie we Francji
Tytuł oryginału: "My life in France, ".
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - "matka chrzestna" Nagelli Lawson i Jamiego Olivera - sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła
do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!
Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.
Odpowiedzialność: | Julia Child ; współpraca Alex Prud`homme ; przełożyła Anna Sak. |
Hasła: | Child, Julia - (1912-2004) Kucharze Kuchnia francuska Francja Stany Zjednoczone Pamiętniki i wspomnienia Historia Kulinaria |
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, copyright 2010. |
Opis fizyczny: | 473, [3] strony ; 20 cm. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Historia Kulinaria |
Twórcy: | Prud`homme, Alex. Autor Sak, Anna. Tłumaczenie |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Filia nr 1
ul. Karczówkowska 20
Filia nr 10
ul. M. Konopnickiej 5