Największe skarby naszej cywilizacji
Soczewica i fasola to znakomite źródła białka, migdały i orzechy zawierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się
najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy.
To są prawdziwe skarby, o których ludzie już chyba zapomnieli. A przecież są tuż obok, bardzo blisko nas! Od rumianku, czosnku i żurawiny przez kaszę gryczaną i jęczmienny pęczak aż po stewię, yerba mate i awokado.
Oto największe, bezcenne skarby naszej cywilizacji.
Odpowiedzialność: | Beata Pawlikowska. |
Seria: | W Dżungli Zdrowia / Beata Pawlikowska : 5 |
Hasła: | Odżywianie - higiena Samopoznanie Poradniki |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Burda Publishing Polska, cop. 2015. |
Opis fizyczny: | 326, [2] s. : il. ; 20 cm. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)
Filia nr 4
ul. Górnicza 64
Filia nr 9
ul. Okrzei 9
Filia nr 11
ul. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 53
Filia nr 12
ul. Zagórska 60
Notka biograficzna:
Pawlikowska, Beata
Pisarka, podróżniczka, dziennikarka, tłumaczka, fotograf. Autorka wielu książek i audycji "Świat według blondynki" w Radiu ZET. Samotnie podróżuje i odkrywa świat; także organizuje egzotyczne wyprawy dla innych.
Źródło: https://lubimyczytac.pl/autor/9654/beata-pawlikowska