Lekcje francuskiego : przygody z nożem, widelcem i korkociągiem
Tyt. oryg.: "French lessons ".
Peter Mayle to najsłynniejszy Anglik (z urodzenia) wśród Francuzów i najsłynniejszy Francuz (z wyboru) wśród Anglików. Jego książki o Prowansji ("Rok w Prowansji", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja"), cudownie oddające rosnącą fascynację autora i przywiązanie do uważanego przez wielu za najpiękniejszy region Francji, zrobiły furorę światową, a w księgarniach ustawiane są obok przewodników
po Francji.
"Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego, nie jest to przygoda jedynie kulinarna, ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli?
Odpowiedzialność: | Peter Mayle ; przeł. Ewa Horodyska, Dorota Malinowska. |
Seria: | Biblioteczka Konesera |
Hasła: | Mayle, Peter - (1939- ) Kultura stołu - Francja Francja - od 1989 r. Pamiętniki francuskie - od 1989 r. |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Prószyński i S-ka, 2002. |
Opis fizyczny: | 173, [2] s. ; 21 cm. |
Uwagi: | Tyt. oryg.: "French lessons" 2001. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)