Wyznania francuskiego piekarza
Tyt. oryg.: "Confessions of a french baker ".
W prowansalskim miasteczku Cavaillon działa piekarnia "Chez Auzet", gdzie pieczenie chleba i szacunek dla różnych rodzajów pieczywa zyskały status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania przed nami tajemnice tradycyjnego wypieku. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i
skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, batards i boules. Książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.(wg. www.lideria.pl).
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Peter Mayle i Gerard Auzet ; przeł. Wioletta Dobosz ; il. Leigh Wells. |
Hasła: | Chleb Piekarstwo - Francja - wydawnictwa popularne Piekarze - Francja - wydawnictwa popularne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Prószyński i S-ka, 2008 |
Opis fizyczny: | 98, [4] s. : il ; 18 cm. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)