Obżartuchy i opilce
Co myślisz, gdy słyszysz "kuchnia staropolska"? Wiadomo, karczma "U Sarmaty" na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli. Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o
tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do wiedzy. "Średnio co sto lat, kuchnia polska zmieniała gruntownie oblicze. Zmieniała, bo stawały się dostępne nowe potrawy, dodatki, przyprawy. Jedne składniki odchodziły do rezerwatów, jak głuszce, niedźwiedzie. Inne pojawiały, jak ryż, cukier w powszechnym użyciu. Wydobądźmy zatem na światło dzienne te potrawy, które i dziś mogą znaleźć się na stole każdego z nas.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Jacek Komuda ; ilustracje Paweł Zaręba. |
Hasła: | Dwory Kuchnia rosyjska Kuchnia staropolska Obyczaje i zwyczaje Szlachta Życie codzienne Polska Opracowanie Przepisy kulinarne Literatura polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa ; Ożarów Mazowiecki : Fabryka Słów, 2024. |
Wydanie: | Wydanie I. |
Opis fizyczny: | 470, [10] stron : ilustracje ; 20 cm. |
Uwagi: | Na okładce: Przewodnik po stołach, garach i innych krainach wielkiej I Rzeczypospolitej. |
Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. |
Dziedzina: | Historia Kulinaria Socjologia i społeczeństwo |
Zakres czasowy: | 1393-1881 r. |
Powstanie dzieła: | 2024 r. |
Twórcy: | Zaręba, Paweł. Ilustracje. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)