Smaki południowej Italii : wspaniałe przepisy i włoskie opowieści
Tyt. oryg.: "Taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture".
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta - wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez
abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Marlena de Blasi ; przekł. Jacek Konieczny. |
Hasła: | Kuchnia regionalna - Włochy Poradniki |
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2010. |
Opis fizyczny: | 309, [2] s. : il. ; 25 cm. |
Uwagi: | Tyt. oryg.: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006. Indeks. |
Twórcy: | Konieczny, Jacek. Tł. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)