Zapach truskawek : rodzinne opowieści
Gdy byłam dzieckiem, pierwszy kęs robiłam z zamkniętymi oczami, by lepiej poczuć smak potrawy. Od zawsze uwielbiałam jeść, rozmawiać o jedzeniu, przygotowywać je, a z czasem zaczęłam też o nim pisać, a nawet je fotografować.Książka, którą napisałam, to właśnie taki pachnący, przepełniony smakami zbiór opowieści. Zaglądam w niej do kuchni mamy, piekę szarlotkę z
babcią Marysią, idę na targ z babcią Anią, wygrzewam się na słońcu z prababcią Janinką, ale i szperam w spiżarni Lucyny Ćwierczakiewicz oraz piekę wielkanocną babę z Marią Disslową. Wszystkie moje wspomnienia mają konkretny smak, dlatego zależało mi, by każde z nich wieńczył przepis. Dzięki recepturom moja opowieść staje się kompletna, a książkę można traktować jako zbiór historii o przeszłości, ale również jako źródło inspiracji w kuchni.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Anna Włodarczyk. |
Hasła: | Włodarczyk, Anna - (1984- ) Kucharstwo Polska Pamiętniki i wspomnienia Przepisy kulinarne Kulinaria |
Adres wydawniczy: | Wołowiec : Black Publishing - Wydawnictwo Czarne, 2014. |
Opis fizyczny: | 347, [2] strony, [16] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm. |
Uwagi: | Bibliografia na stronach 347-[348]. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2014 r. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)