Wilno : rodzinna historia smaków
Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotowaćFascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle.Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki.Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy.
Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów - oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Ewa Wołkanowska-Kołodziej ; przepisy Genowefa Wołkanowska. |
Hasła: | Kuchnia kresowa Kuchnia litewska Polacy za granicą - Litwa Wilno (Litwa) - etnografia Poradnik Książka kucharska Literatura polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2016. |
Opis fizyczny: | 303, [1] strona : il. kolor. ; 25 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. 298-299. Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. |
Twórcy: | Wołkanowska, Genowefa. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)