Miejska Biblioteka Publiczna

im. Jerzego Pilcha w Kielcach

book
book

Dieta smartfood : w formie i zdrowiu dzięki 30 produktom, które wydłużają życie

Tytuł oryginału: "La dieta smartfood : in forma e in salute con i 30 cibi che allungano la vita,".

Autor: Liotta, Eliana.




Oto książka, która wreszcie wyjaśnia, co, ile i jak jeść, żeby żyć dłużej i lepiej. Smartfood to pierwsza włoska dieta poparta nauką: powstała we współpracy ze znaczącym ośrodkiem badawczym - Europejskim Instytutem Onkologicznym w Mediolanie.
Łatwa do zastosowania, proponuje dwuetapową metodę, dzięki której możemy bez wielkich poświęceń zmienić nawyki żywieniowe.


Odpowiedzialność:Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta ; [przekład Ewa Ziembińska].
Hasła:Dieta odchudzająca
Dietetyka
Fizjologia człowieka
Poradnik
Adres wydawniczy:Warszawa : Muza, 2017.
Opis fizyczny:414, [2] strony : ilustracje ; 20 cm.
Uwagi:Bibliografia, netografia na stronach 381-[415].
Forma gatunek:Książki. Poradniki i przewodniki.
Dziedzina:Medycyna i zdrowie
Powstanie dzieła:2016 r.
Twórcy:Pelicci, Pier Giuseppe. Autor

Titta, Lucilla. Autor

Ziembińska, Ewa. Tłumaczenie

Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. 1. Dieta na całe życie
  2. Nowa kultura "smart"
  3. Oda do wolności
  4. Żadnych guru, tylko nauka
  5. Mózg lubi tłuszcz i słodycze
  6. Dialog jedzenia z DNA
  7. Przełączniki genowe
  8. Cząsteczki, które wpływają na długowieczność
  9. Dlaczego mamy geny starzenia
  10. Gerontogeny decydują o gromadzeniu tłuszczu
  11. Szlaki genetyczne, które przedłużają życie
  12. Potęga restrykcji kalorycznej
  13. Badania nad postem naprzemiennym
  14. Dieta oparta na produktach naśladujących post
  15. Skład inteligentnego posiłku
  16. Jakim pokusom nie ulegać
  17. Czemu unikanie nadwagi jest ważne
  18. Ruch dodaje życia do lat
  19. Genetycznie modyfikowana przyszłość?
  20. 2. Longevity Smartfood
  21. Czerwone pomarańcze
  22. Szparagi
  23. Kaki
  24. Kapary
  25. Czerwona kapusta
  26. Wiśnie
  27. Czekolada
  28. Cebula
  29. Kurkuma
  30. Truskawki
  31. Owoce leśne
  32. Sałata
  33. Bakłażany
  34. Jabłka
  35. Fioletowe ziemniaki
  36. Ciemne śliwki
  37. Chili i ostra papryka
  38. Radicchio
  39. Zielona i czarna herbata
  40. 3. Protective Smartfood
  41. Czosnek
  42. Ziarna zbóż i pełnoziarniste produkty zbożowe
  43. Zioła
  44. Świeże owoce
  45. Orzechy
  46. Rośliny strączkowe
  47. Oliwa extra virgin
  48. Oleje z nasion tłoczone na zimno
  49. Nasiona oleiste
  50. Warzywa
  51. 4. Fakty i mity
  52. Zboża, makaron, chleb i ziemniaki
  53. Owoce, warzywa i rośliny strączkowe
  54. Ryby
  55. Mleko, nabiał i jaja
  56. Mięso
  57. Cukier i słodziki
  58. Produkty spożywcze
  59. Napoje
  60. 5. Schemat żywieniowy
  61. Porcje
  62. Jak komponować posiłki
  63. Rozkład posiłków
  64. Techniki przyrzadzania
  65. Pochwała umiaru
  66. 6. Dwie fazy diety
  67. FAZA START
  68. Wskaźnik masy ciała
  69. Rozkład tkanki tłuszczowej
  70. Karta danych
  71. Test samooceny żywieniowej
  72. FAZA SMART
  73. Dziennik żywieniowy
  74. Twoja pokojowa rewolucja
  75. Co robić, żeby nie jeść za dużo
  76. Jak ograniczyć spożycie cukru
  77. Jak zmniejszyć spożycie soli
  78. Jak kontrolować liczbę węglowodanów
  79. Jak się przyzwyczić do "razowego smaku"
  80. Jak dozowac tłuszcze
  81. Ruch
  82. Wpadki? Nic nie szkodzi
  83. Wnioski
  84. Podręczny słownik nutrigenomiki

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Filia nr 11
ul. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 53

Sygnatura: 61
Numer inw.: 45861
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.