Miejska Biblioteka Publiczna

im. Jerzego Pilcha w Kielcach

book
book

Wolni od glutenu : czołowy specjalista uczy, jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia

Tyt. oryg.: "Gluten freedom : the nation`s leading expert offers the essential guide toa healthy, gluten - free lifestyle".

Autor: Fasano, Alessio.




Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy

przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.

Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy zamglenie umysłu jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają:
- Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę
- Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
- Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu
- Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego
- Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia
- Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy
- Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Alessio Fasano, współpraca Susie Flaherty ; [tłumaczenie z angielskiego Jerzy Wołk-Łaniewski].
Hasła:Dieta bezglutenowa
Gluten - wpływ na zdrowie
Odżywianie - higiena
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Druga Strona, 2016.
Opis fizyczny:429, [1] s. : il. ; 22 cm.
Uwagi:Na okł.: Jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia. Na dole okł.: Książka autorstwa uznanego badacza na polu celiaki i zaburzeń związanych z glutenem, w zrozumiały sposób uczy, jak unikać problemów z glutenem i jak sobie z nim radzić. dr James M. Perrin, profesor na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda. Bibliogr. s. 377-390. Indeks.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Filia nr 8
os. Barwinek 31

Sygnatura: 613.2
Numer inw.: 65768
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Filia nr 12
ul. Zagórska 60

Sygnatura: 61
Numer inw.: 70605
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.