![book](okladki/ISBN/8364/m8364190105.jpg)
![book](okladki/ISBN/8364/m8364190105.jpg)
Wolni od glutenu : czołowy specjalista uczy, jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia
Tyt. oryg.: "Gluten freedom : the nation`s leading expert offers the essential guide toa healthy, gluten - free lifestyle".
Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców. Ten przełomowy
przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny wpływ na jego życie.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin. W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy zamglenie umysłu jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte uwagi fragmenty omawiają:
- Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę
- Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
- Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu
- Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego
- Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia
- Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy
- Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu doktora Fasano.
Odpowiedzialność: | Alessio Fasano, współpraca Susie Flaherty ; [tłumaczenie z angielskiego Jerzy Wołk-Łaniewski]. |
Hasła: | Dieta bezglutenowa Gluten - wpływ na zdrowie Odżywianie - higiena |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Druga Strona, 2016. |
Opis fizyczny: | 429, [1] s. : il. ; 22 cm. |
Uwagi: | Na okł.: Jak prowadzić zdrowy i bezglutenowy tryb życia. Na dole okł.: Książka autorstwa uznanego badacza na polu celiaki i zaburzeń związanych z glutenem, w zrozumiały sposób uczy, jak unikać problemów z glutenem i jak sobie z nim radzić. dr James M. Perrin, profesor na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda. Bibliogr. s. 377-390. Indeks. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)