Sztuka łączenia pokarmów : co z czym?
Tyt. oryg.: "Lebensmittel richting kombinieren, ".
Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i
nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Jan i Inge Dries ; [przekład Dariusz Łyżnik]. |
Hasła: | Odżywianie - higiena Poradniki Przepisy kulinarne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Oficyna Wydawnicza Aba, cop. 2011. |
Opis fizyczny: | 204 s. : il. ; 21 cm. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- I. CZĘŚĆ PIERWSZA
- 1. Znaczenie prawidłowego zestawiania pokarmów
- 2. Klasyfikacja pokarmów
- 3. Trawienie
- 4. Dobre i złe zestawienia pokarmowe
- 5. Owoce, owoce uwodnione i warzywa
- 6. Zestawianie pokarmów - nauka lekka, prosta i przyjemna
- 7. Wskazówki praktyczne
- II. CZĘŚĆ DRUGA
- 1. Prawidłowe kombinacje pokarmowe
- 2. Przystawki
- 3. Zupy
- 4. Sałatki
- 5. Owocowe smakołyki
- 6. Dania ciepłe
- 7. Potrawy z ziemniaków
- 8. Potrawy z ryżu i makaronów
- 9. Przekąski
- 10. Specjały z serów
- 11. Sosy
- 12. Napoje bezalkoholowe
- 13. Propozycje menu
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)