Miejska Biblioteka Publiczna

im. Jerzego Pilcha w Kielcach

book
book

Sztuka łączenia pokarmów : co z czym?

Tyt. oryg.: "Lebensmittel richting kombinieren, ".

Autor: Dries, Jan.




Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i

nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Jan i Inge Dries ; [przekład Dariusz Łyżnik].
Hasła:Odżywianie - higiena
Poradniki
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa : Oficyna Wydawnicza Aba, cop. 2011.
Opis fizyczny:204 s. : il. ; 21 cm.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. I. CZĘŚĆ PIERWSZA
  2. 1. Znaczenie prawidłowego zestawiania pokarmów
  3. 2. Klasyfikacja pokarmów
  4. 3. Trawienie
  5. 4. Dobre i złe zestawienia pokarmowe
  6. 5. Owoce, owoce uwodnione i warzywa
  7. 6. Zestawianie pokarmów - nauka lekka, prosta i przyjemna
  8. 7. Wskazówki praktyczne
  9. II. CZĘŚĆ DRUGA
  10. 1. Prawidłowe kombinacje pokarmowe
  11. 2. Przystawki
  12. 3. Zupy
  13. 4. Sałatki
  14. 5. Owocowe smakołyki
  15. 6. Dania ciepłe
  16. 7. Potrawy z ziemniaków
  17. 8. Potrawy z ryżu i makaronów
  18. 9. Przekąski
  19. 10. Specjały z serów
  20. 11. Sosy
  21. 12. Napoje bezalkoholowe
  22. 13. Propozycje menu

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Filia nr 13
ul. Naruszewicza 25

Sygnatura: 61
Numer inw.: 15489
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.