Dieta w chorobach nowotworowych : terapia wspomagająca
Tyt. oryg.: "What to eat if you have cancer ".
Zgodnie z naukowymi ocenami przyczyną śmierci ponad 40% pacjentów z rozpoznaniami onkologicznymi nie są bezpośrednio guzy, lecz nieprawidłowe odżywianie. Lekarze znajdują coraz więcej dowodów przemawiających na korzyść terapii dietetycznej stosowanej w połączeniu z tradycyjnymi metodami leczenia. Terapia ta może:
- zapobiec, powstrzymać lub cofnąć proces niedożywienia,
- zmniejszyć
toksyczność chemioterapii i radioterapii,
- ograniczyć efekty uboczne terapii przeciwnowotworowej,
- pomóc w rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
- zwolnić rozwój nowotworu,
- zmniejszyć ryzyko nawrotów choroby.
Dieta w chorobach nowotworowych jest wyczerpującym i aktualnym poradnikiem pozwalającym uzupełnić tradycyjne programy leczenia terapią dietetyczną. Autorki wyjaśniają sposób działania nowotworu na organizm, prezentują wyczerpujący zbiór informacji dietetycznych, sugerują określone sposoby planowania posiłków oraz formułują wskazania, których stosowanie łagodzi efekty uboczne chemioterapii, radioterapii, leczenia chirurgicznego. Książka ta jest lekturą obowiązkową dla wszystkich pacjentów i osób, które się nimi opiekują.
Odpowiedzialność: | Daniella Chace, Maureen Keane ; z jęz. ang. przeł. Marek Czekański. |
Hasła: | Nowotwory - dietetyka Wydawnictwa popularne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Klub dla Ciebie, 2002. |
Opis fizyczny: | 279, [1] s. : il. ; 21 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)