Kuchnia Neli
Tyt. oryg.: "Nela`s cookbook, ".
"Kiedy Artur Rubinstein opowiadał swoim przyjaciołom, że zamierz poślubić pewną młodą Polkę, mówili mu:
- Nie myśl o tym. Co będziesz robił, ty, stary paryżanin, z jakąś dziewczyną z dzikich stepów?
- Ona jest piękną, inteligentną, utalentowaną tancerką... - odpowiadał.
Kiwali głowami z dezaprobatą.
- ... W dodatku wspaniale gotuje!
- Ty
szczęściarzu! - zawołali entuzjastycznie Francuzi.
I zaręczył się pod pomnikiem Chopina w Warszawie z Nelą Młynarską, córką dyrygenta, kompozytora i założyciela Filharmonii Narodowej, dyrektora Teatru Wielkiego. Ślub odbył się w Londynie. Wiodła długie życie obok wielkiego pianisty i... wielkiego smakosza.
Z gromadzonych przez panią Nelę przepisów najsmakowitszych potraw świata i polskiej kuchni, którą rozsławiła, powstała ta książka. Oryginał angielski Kuchni Neli został wydany w 1983 roku w Nowym Jorku. Oddając w ręce polskich Czytelników tę niecodzienną książkę kucharską, stanowiącą zarazem swoisty pamiętnik żony wielkiego kompozytora, przypominamy o najstarszym sposobie zdobycia serca mężczyzny..."
Barbara Pietkiewicz-Sienkiewicz
Odpowiedzialność: | Aniela Rubinstein ; [tł. Elżbieta Jasińska]. |
Hasła: | Kucharstwo Przepisy kulinarne |
Adres wydawniczy: | Warszawa: "Muza", 2002. |
Wydanie: | Wyd. 2. |
Opis fizyczny: | 328 s. : rys. ; 2002. |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)