Święta wielkanocne: przepisy i obyczaje
Książeczka zawiera sprawdzone przepisy wszystkich tradycyjnych potraw, które powinny się znaleźć na każdym wielkanocnym stole, ale także proponuje, w formie dyskursu, alternatywną koncepcję kulinarną dla osób, które boją się, nie chcą albo nie wolno im utyć. Są też w niej propozycje menu śniadania wielkanocnego, świątecznego obiadu i uroczystej kolacji.Książeczki tej nie napisali kucharze
ani gastronomowie (ani tym bardziej gastrolodzy) - napisali ją ludzie, którzy lubią jeść dobre rzeczy. Wszystkie potrawy tu opisane jedliśmy wielokrotnie i zawsze nam bardzo smakowały. Gotowały nam je i piekły nasze prababki, babki, matki i ciotki, co biorąc pod uwagę wiek starszego współautora, oznacza, że wszystko to było testowane grubo ponad 70 lat. Natomiast podane tu przepisy są absolutnie sprawdzone i stosowane przez nas w praktyce. Życzymy przyjemności w kuchni, udanych wyników i aplauzu przy stole. Wesołego Alleluja!
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | przepisy Zofia Nasierowska ; komentarze Janusz Majewski, Anna Klara Majewska ; zdjęcia Zenon Żyburtowicz. |
Hasła: | Potrawy świąteczne - Polska Wielkanoc - etnografia - Polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : "Prószyński i S-ka", 2007. |
Opis fizyczny: | 52, [3] s. : il. ; 24 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)