KATALOG KSIĘGOZBIORU FILII NR 3 CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 3
Kuchnia i zdrowie
AUTOR:
Szczepańska, Anna.
POZ/ODP:
Anna Szczepańska, Anna Ners, Zofia Zawistowska.
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Państ. Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1988
HASŁA:
Odżywianie - higiena Przepisy kulinarne OPIS FIZYCZNY:
351, [1] s., [16] s. fot. kolor. ; 30 cm.
SYGNATURA:
641.5
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
103000314624
31462
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 3
Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
AUTOR:
Żak-Cyran, Bożena.
POZ/ODP:
Bożena Żak-Cyran.
ADRES WYDAWNICZY:
Łódź : Galaktyka, cop. 2012.
HASŁA:
Odporność Odżywianie - higiena Choroby - zapobieganie Wydawnictwa popularne OPIS FIZYCZNY:
176, [1] s. : il. : 21 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
103000710280
71028
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie.
UWAGI:
U góry ok: Poradnik żywienia naturalnego. Bibliogr. s. 171.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 3
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków
AUTOR:
Jarosz, Mirosław. [>>] Rychlik, Ewa.
POZ/ODP:
Mirosław Jarosz ; współaut. Ewa Rychlik [et al.].
ADRES WYDAWNICZY:
Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2011.
SERIA:
Instytut Żywności i Żywienia Zaleca
HASŁA:
Odżywianie - higiena Ludzie starzy - żywienie Wydawnictwa popularne WYDANIE:
Wyd. 1 dodr.
OPIS FIZYCZNY:
161 s. ; 21 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
103000715032
71503
TREŚĆ: Pokaż informacje o treści pozycji >> Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
SPIS TREŚCI: Pokaż spis treści >> Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym - Sytuacja demograficzna na świecie - Sytuacja demograficzna w Polsce - Stulatkowie Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? - Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka - Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się - Postrzeganie osób w wieku starszym Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym - Nieprawidłowe żywienie - Mała aktywność fizyczna - Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym - Zapotrzebowanie na energię - Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe - Zapotrzebowanie na witaminy - Zapotrzebowanie na składniki mineralne Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym - Produkty wzbogacone - Woda - Produkty zbożowe - Warzywa i owoce - Mleko i jego przetwory - Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy - Tłuszcze - Cukier i słodycze - Sól Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów - Rola wody w organizmie - Zapotrzebowanie na wodę - Skutki zdrowotne odwodnienia - Jak uzupełnić niedobór wody? Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym UWAGI:
Bibliogr. s. 160-161.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Filia nr 3
Żywienie, żywność, składniki pokarmowe a zdrowie
AUTOR:
Wiąckowski, Stanisław Kazimierz
POZ/ODP:
Stanisław K. Wiąckowski.
ADRES WYDAWNICZY:
Kielce : Stanisław K. Wiąckowski, 2005.
HASŁA:
Dietetyka Odżywianie - higiena Żywność - biochemia OPIS FIZYCZNY:
402, [1] s. : il. ; 24 cm.
SYGNATURA:
61
KOD KRESKOWY
INWENTARZ:
103000595771
59577
UWAGI:
Bibliogr. s. 393-[403].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
REZERWACJE:
OPERACJE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
WYDRUK KATALOGÓW