Książka kucharska, pełna przepisów na najrozmaitsze słodkości, pochodzące ze wszystkich regionów Polski. Autorka (znana m.in. z telewizyjnego "Gotowania na ekranie") przy okazji ciekawie opowiada o naszych tradycyjnych kołaczach, mazurkach, sernikach, babach drożdżowych, aż po "kremówki papieskie". Prócz ciast i ciasteczek, mnóstwo przepisów na inne desery jak legumina poziomkowa, czy budyń waniliowy gotowany na parze. Palce lizać!
UWAGI:
Publ. klubu Świat Książki nr 6262. Bibliogr. s. 169-170. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka prezentuje receptury na takie tradycyjne specjały wigilijne, jak zupa migdałowa, karp po żydowsku, kapusta z grochem, makowiec zawijany czy kutia. Ponadto publikacja zawiera zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek z zapisem nutowym, m.in. Anioł pasterzom mówił, Bóg się rodzi, Dzisiaj w Betlejem i Gdy śliczna Panna.